Ресторан-довгожитель: легендарному "Поплавку" у Дніпрі виповнилося 55 років

Ресторан “Поплавок” поряд з іншими знаковими будинками вже давно став символом та візитною карткою Дніпра. Цього року йому виповнилося 55 років, повідомляє Дніпровська панорама.

Незвичайна споруда, яку в народі одразу ж прозвали “літаючою тарілкою на воді” з'явилася у Дніпрі 1968 року. До речі, це єдина споруда, яка ніколи не змінювала свого цільового призначення – тут спочатку був заклад громадського харчування. А це ще перший в Україні ресторан на воді. Архітектором проекту став Сергій Брусов. Будівля ресторану «Поплавок» увійшла до десятки світових шедеврів бруталізму.

 «Плавучий» об’єкт насправді має міцний фундамент, більша частина якого заглиблена під водою. Споруду із сушею з’єднує невеликий місток, який підтримують лише дві опори. Це створює враження, що споруда дійсно коливається на хвилях.

З цим закладом пов’язано декілька дивних історій.

Кримінальна легенда

Згадують, що у «лихі 90-ті» ресторан уподобали кримінальні авторитети міста. Сюди вони приїздили на дорогих вишуканих авто з охоронцями і помічниками. Деякі одягнуті за останньою модою тих часів – у піджаки малинового відтінку, у темних окулярах, з дорогими аксесуарами. «Братки» любили смачно попоїсти, скуштувати дорогі напої, послухати «шансон», приємно відпочити. Переказують, що тут відбувалися «сходки», вирішувались «ділові» питання, «перетирались проблемки». Якось під час зібрання між різними гуртами раптово виникло непорозуміння: атмосфера розпалилась, вибух емоцій, в руках «бійців» навіть з’явилася зброя. У залі залягла зловісна тиша. Але тут не розгубився метрдотель ресторану, який спокійно і доброзичливо промовив: «Панове, пропоную нову страву за рахунок закладу!». Усі якось умить розслабились, втамували нерви, повернулися за свої столики. Вечір продовжився у «мирній атмосфері».

А тим часом, у службовому приміщенні в кутку сидів переляканий метрдотель і тремтячими руками протирав спітніле скло окулярів…

Романтична легенда

За чутками, є прикмета, пов’язана з «Поплавком», яку бажано виконати щойно одруженим парам. Потрібно разом зустріти схід сонця на галереї ресторану, щоб було обов’язково видно обидва береги Дніпра, задумати бажання, разом кинути монетку у води. І тоді ваш родинний корабель завжди буде «на плаву», подружжя буде разом «як два береги біля однієї річки», а омріяні бажання здійсняться.

Сьогодні це стильний заклад з фантастичним краєвидом на обидва береги Дніпра.

Також раніше ми писали Двічі відчув "прильоти": Історія незвичайного Будинку пекаря у Дніпрі