Двічі відчув "прильоти": Історія незвичайного Будинку пекаря у Дніпрі

У Центральному районі Дніпра на одній із вулиць стоїть колишній Будинок пекаря. Хто в ньому жив і що там було, пише Дніпровська панорама, посилаючись на посаду Олени Присягіної.

Розташований Будинок пекаря на вулиці Степана Бандери, 35 (колишня назва – Шмідта, раніше Гімнастична).

Будинок пекаря.
Цей прибутковий будинок був збудований у 1898 році. Перший поверх займала булочна, а сам пекар мешкав на третьому поверсі. Другий поверх він здавав. Пекарня розташовувалась у правій частині будівлі та йшла в глибину двору. Під час Другої світової війни до пекарні потрапила бомба та її повністю зруйнувала. А до бокової стіни основного корпусу, вже при звільненні міста, потрапив снаряд. Пролом заклали, але слід залишився. Це місце можна дізнатися по світлішій цеглині на будівлі, - пише Олена Присягіна.

Будинок пекаря

Є у будинку і свої особливості: квартири в ньому були з однаковим плануванням, але різним метражем. Площа квартир третього поверху при однаковому плануванні з приміщеннями на другому значно більша за метраж, а на першому – менше, ніж на другому. Досягнули цього хитрістю: стіни першого поверху дуже товсті, але чим вище поверх – тим перегородки ставали тоншими.

Будинок пекаря

Під будинком був підвал із вікнами, де знаходилася котельня та приміщення для прислуги. У підвалі – оригінальна мозаїка чи кахлі.

Після війни у будинку жили люди, перший поверх був відданий під потреби різних організацій. Сьогодні велику кількість приміщень у будинку займають офіси.

Нагадаємо, раніше ми писали: Опалювальний сезон. У Дніпрі бригади міської аварійної служби щодня запускають тепло у багатоквартирних будинках