Розкриті таємниці будинку Шафермана в Дніпрі: як книгарня стала рестораном (фото)

Дослідження історичних пам'яток у Дніпрі триває. Завдяки невгомовним краєзнавцям, про деякі старовинні будинки ми отримуємо все більше інформації. Уважно ставиться до деталей засновниця інтернет-спільноти "Історія в фотографіях. Катеринослав - Дніпропетровськ" Олена Присягіна. Цього разу вона розкрила таємницю каретних тумб біля будинку Шафермана. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Йосип Шаферман  відомий тим, що був господарем одного з найстаріших книжкових бізнесів у Катеринославі. У цьому будинку знаходився  склад його фірми. Будинок був зведений на вулиці Кудашівській (Барикадна), 11а, у першій половині 1890-х років.

Ще один цікавий факт стосовно цього будинку у тому, що з 1897 року в ньому оселився присяжний повірений Іван Васильович Здібний. Крім його великої юридичної практики, був відомий своєю громадською діяльністю. У 1906 році він був головою комітету з виборів до Державної думи і став депутатом 1-ї Держдуми від катеринославської губернії та партії октябристів. А з 1909 до 1917 року був міським головою Катеринослава.

Окрім цієї інформації нашу сучасницю Олену Присягіну дуже зацікавили невеличкі кам'яні стовпчики. Вона їх помітила у 2017 році.

Проходячи вулицею Барикадною, звернула увагу на старовинний, дореволюційний будинок. Завжди звертаю увагу на подібні будівлі: фасад, литі балкони, сходи з ажурними поручнями. А тут раптом побачила невеликі кам'яні стовпи по обидва боки від арки. Ніколи раніше мені не зустрічалися такі пристосування, - написала Олена


Виявилося, що це кам'яні, колесовідбійні (каретні) тумби. Такі тумби встановлювали для захисту кутів будинків від руйнування колісними осями підвід.

Ось такі результати досліджень, які тягнуть за собою ще одну тему: а які карети та підводи проїжджали повз цих будинків.

Був час, коли у будинку Шафермана був соціальний заклад й стіни та стелю для зручності було укрито гіпсокартоном. Зараз у колишньому прибутковому будинку знаходиться ресторан 19/20. Після демонтажу власники виявили стельову балку з ліпним декором та катеринославську цеглу на стінах. Історичне оздоблення вирішили зберегти.

Збереження історії дуже важливо й для рестораторів. 

Раніше ми розповідали про: Знаменитий кривий будинок у Дніпрі: як будували радянський ампір 70 років тому (фото, відео)