Шматочок Карпат на Дніпропетровщині: історія скелі Орлине гніздо

На Дніпропетровщині є унікальна визначна пам'ятка – скелі Орлине гніздо. Незвичайність цього географічного об’єкту заключається в тому, що подібних йому місць більше ніде немає в усій Україні. Про те, чому ці Орлине гніздо настільки незвичайне місце, пише "Дніпровська панорама" з посиланням на rest.guru.ua.

За даними дослідників, дані скелі мають природне походження, а їхня висота складає близько 30 метрів. Їхня площа - дуже велика і вражає - цілих 62 гектари. Вік верхнього вікового кордону порід визначений у 2050 млн. років.

Промовиста назва

Свою назву скелі отримали за вражаючу висоту, тільки орли можуть створювати гнізда на такій висоті від землі. На території населеного пункту Велика Орлінка ще з початку 50-60-х років минулого століття дані скелі стали місцем альпінізму. Згодом тут почали проводити повноцінні міжнародні змагання професійного рівня. Кількість виступів, їх розташування, інтервал та висота скель роблять ці місця найбільш привабливими для продуктивних тренувань.

Орлине гніздо представляє собою мальовниче місце, де можна чудово відпочити і провести час на вихідних. Поблизу пам’ятки знаходиться річка Інгулець, яка також допоможе відновити сили. Місцеві з теплотою звуть це місце невеликою частиною Карпат на Дніпропетровщині. Скелі нікого не зможуть залишити осторонь, вони вражають масивними розмірами та протяжністю. 

Найвища зі скель

Найбільша – скеля Орлине Гніздо у селищі Нижня Антонівка, завдовжки 25 метрів та висотою до 28 метрів. Визначна пам'ятка складається з двох масивів: Велика Орлинка (Орлине гніздо) та Мала Орлинка. Остання особливо цікава розташованими тут печерами та гротами, в яких добували руду стародавні скіфи та слов'яни-уличі. За легендою, у XVI-XVII ст. козаки ховали тут свою скарбницю.

Нагадаємо, раніше ми писали про історію Таромського кар'єру.