Що корисніше скумбрія чи оселедець

Скумбрія та оселедець, дві породи цінних промислових риб. За вмістом корисних для організму людини речовин обидва продукти займають центральні місця у здоровому раціоні. Дієтологи відзначають хорошу засвоюваність та профілактику низки серйозних захворювань. Однак, слід врахувати кілька рекомендацій щодо вибору та способу приготування. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Скумбрія

Скумбрія - цінна промислова риба сімейства скумбрієвих. Зона проживання, область океану або моря, знаходиться в товщі води і не торкається дна. Харчується переважно планктоном та рачками, не рідкісні випадки полювання дорослих особин на дрібних риб. Сама ж стає здобиччю великих хижаків – акул, тунців, пеліканів. Висока популярність скумбрії пов'язана з відсутністю в кістяку дрібних кісток і високою жирністю.

Оселедець

Не менш популярним є промисел оселедця. Відомо близько 9 різних видів цієї риби. Зона проживання – переважно північні райони Атлантичного, Тихого та Північно-Льодовитого океанів. Раціон становлять переважно дрібні рачки. На ринок оселедець поставляється у свіжому, замороженому та солоному вигляді.

Користь скумбрії

Вміст у скумбрії наступних речовин робить її незамінним продуктом для правильного харчування.

Жирні кислоти «Омега 3»

Омега 3 незамінні речовини, організм людини не може їх відтворювати:

  • Вони сприяють нормальному поділу клітин, зменшуючи ймовірність розвитку раку.
  • Захищають клітини мозку, перешкоджають розвитку склерозу, хвороби Альцгеймера, шизофренії.
  • Виводять канцерогени та холестерин із судин, покращуючи кровопостачання, нормалізуючи тиск. Що є чудовою профілактикою інсульту та інфаркту.
  • Допомагають роботі суглобів.
  • Регулярне споживання їжі, що містить ці жирні кислоти, продовжує життя і сповільнює старість.

Вітамін Д

Жирна скумбрія джерело вітаміну Д, він сприяє обміну кальцію та фосфору в кістковій тканині:

  • Відповідає за засвоєння кальцію в кістках та зубах.
  • Перешкоджає розвитку остеопорозу.
  • Знижує ризик ускладнень застудних захворювань.
  • Позитивно впливає чоловічий організм, допомагаючи виробляти статеві гормони.
  • Дієтологи рекомендують регулярне споживання вітаміну Д, тим хто мріє позбавитися зайвої ваги.

Вітамін В12

У скумбрії перебуває більше добової норми. Сприяє засвоєнню клітинами білків, жирів, вуглеводів у потрібній кількості. Необхідний для нормального кровотворення. Покращує жировий обмін у печінці. Потреба його зростає під час вагітності та годування груддю.

Селен

Скумбрія містить безліч селену, це природний антиоксидант. Він блокує вільні радикали, не даючи проникнути їм у клітини та запустити процеси розвитку раку. Регулярне споживання продуктів багатих селеном значно знижує розвиток онкологічних захворювань. Селен також перешкоджає появі хронічних захворювань.

Низька калорійність

Жири, що містяться в скумбрії, знижують рівень греліну, відповідального гормону за почуття голоду. Разом з високим вмістом білка, почуття ситості настає вже через 10 -15 хвилин після потрапляння їжі до шлунка. Регулярне включення цієї риби до раціону сприяє зниженню маси тіла.

Крім перерахованих речовин, скумбрія є чудовим джерелом вітамінів групи B, фосфору, магнію, заліза, цинку.

Користь оселедця

Основна особливість оселедця в тому, що вона має середню калорійність і дещо інший набір мікроелементів, на відміну від скумбрії. Присутність омега 3 жирних кислот, вітаміну Д, вітамінів групи В та їх вплив на організм докладно розібрано вище. З інших корисних речовин виділяють нікотинову кислоту, вітамін Е, сірку та калій. Їх вміст у оселедці займає близько половини добової дози на 100 г продукту.

Серцево-судинна система

Наявність калію та омега 3 поліненасичених жирних кислот робить оселедець унікальним регулятором рівня холестерину в крові. Включення до раціону цієї риби сприяє:

  • Зниження рівня артеріального тиску.
  • Профілактика тахі-аритмії.
  • Підвищення еластичності судин.
  • Полегшення гіпертонії.
  • Перешкода розвитку ішемії мозку, інфаркту міокарда.
  • Вікові захворювання

Нестача нікотинової кислоти в організмі збільшує ризик розвитку вікових, хронічних хвороб. Оселедець є засобом профілактики багатьох процесів, що ведуть до змін організму в старості. Таким як:

  • Хвороба Альцгеймера.
  • Анемія.
  • Остеопороз.
  • Саркопенія.
  • Оселедець покращує насичення мозку киснем, сприяє збереженню гостроти зору та слуху.

Психічне здоров'я

Вітамін Е позитивно впливає на центральну нервову систему і використовується як профілактика психічних розладів. Клінічні дослідження показали ефективність регулярного споживання їжі багатої на вітамін Е.

  • Допомога у лікуванні депресії.
  • Терапія дефіциту уваги.
  • Поліпшення пам'яті та уваги.
  • Підвищення настрою.
  • Перешкода у розвитку неврозів.
  • Щитовидна залоза
  • Регулярне надходження в організм сірки блокує аутоімунні захворювання та нормалізує роботу щитовидної залози. Зокрема, зазначено, що споживання оселедця веде:

Запобігання ендокринним патологіям.
Усунення запальних процесів.
Підвищення імунітету.

Здоров'я чоловіків та жінок

  • Властивість оселедця впливати на здоров'я статевих органів людини:
  • Підвищується вироблення статевих гормонів.
  • Поліпшення здоров'я при клімаксі.
  • Відновлює гормонний дисбаланс.
  • Запобігає застійним процесам у простаті.

Протипоказання

Незважаючи на велику кількість переваг обох видів, ці продукти мають ряд протипоказань. З них можна виділити:

  • Алергія на рибу. Алергічні реакції можливі деякі компоненти у складі. Тим, у кого є протипоказання щодо харчової алергії, слід уважно поставитися до вибору риби.
  • Отруєння ртуттю. Проблеми екології океанів дедалі частіше Морська риба часто пересичена важкими металами, зокрема ртуттю. Що може призвести до захворювань печінки та жовчовивідних шляхів, порушити згортання крові.
  • Вагітність та годування. Вагітним і матерям, що годують, не рекомендується споживання в їжу великої кількості копченої риби, багатої канцерогенами і токсичними речовинами.
  • Хронічне захворювання. Людям, які страждають на гіпотонію, не рекомендуються продукти здатні знижувати тиск. У цьому ж списку хвороби сечостатевої системи та шлунково-кишкового тракту. Дієтологи радять відмовитися від солоної та копченої риби та зменшити порції вареної або приготовленої на пару.

Висновок

Скумбрія та оселедець мають однаковий ряд позитивних якостей. Багато речовин та мікроелементи незамінні та цінні для раціону людини. Говорити про більшу користь одного продукту на шкоду іншому, безглуздо. Однак в обох випадках, якість безпосередньо залежить від свіжості та способу приготування риби.

Слід звернути увагу на зовнішній вигляд, якщо це свіжа чи свіжоморожена риба.

Як розпізнати якісну рибу:

  • Очі – вологі та незамутнені.
  • Зябра – чисті з червонуватим відтінком.
  • Луска – ціла без сколів.
  • Тулуб і хвіст – м'якими та еластичними.
  • Неприємний запах – повинен бути відсутнім взагалі.

Збереження корисних речовин та мікроелементів у рибі залежить від способу приготування. Як скумбрія, так і оселедці найбільш корисні в запеченому вигляді. У вареній рибі частина вітамінів втрачається. Копчену рибу, незалежно від способу копчення, рекомендується виключити з меню, оскільки крім відсутності корисних елементів у ній накопичуються шкідливі хімічні сполуки, що сприяє розвитку онкології. Солону рибу слід вживати з обережністю. Надлишок солей може призвести до хвороби серцево-судинної та шлунково-кишкової системи.

Підсумовуючи, можна сказати, що корисна риба, і скумбрія і оселедець, тільки свіжа і правильно приготовлена.