Що можна посадити під зиму, крім часнику: 10 найкращих варіантів

Зимова посадка овочів і зелені на городі - досить вигідна справа. Насамперед, так можна отримати ранній урожай: насіння, посаджене напередодні зими, загартовується і активніше йде в ріст. Дніпровська порадниця розповідає, що посіяти під зиму до настання перших заморозків, а що - після.

Що можна посадити під зиму у відкритий ґрунт

Зимовий підсів роблять у вересні-жовтні. Така посадка овочів і зелені дає змогу отримати врожай приблизно на 2-3 тижні раніше, ніж зазвичай, а самі рослини виростають міцнішими і здоровішими.

Щоправда, недоліки теж є. Якщо погода тривалий час залишатиметься аномально теплою, то є ризик, що насіння проросте і загине при мінусовій температурі. Тут уже доведеться ламати голову, як і чим укривати пророслі посадки. Крім цього, весняний паводок може затопити ділянку - тоді більшість рослин також загинуть. Тож перед посадкою потрібно врахувати і за можливості мінімізувати ризики:

  • обирати ділянки, де не застоюватиметься вода і не залежуватиметься сніг;
  • борозенки під посів робити глибшими, ніж зазвичай;
  • садити найбільше за розміром насіння - щоб точно проросло.

Отже, що можна посіяти під зиму:

  • часник;
  • цибулю (сіянку);
  • кріп;
  • петрушку;
  • моркву;
  • буряк;
  • редиску;
  • салат;
  • щавель;
  • пастернак.

Ці культури холодостійкі й досить невибагливі.

Посадка часнику під зиму

Багато городників висаджують озимий часник - за 2-3 тижні до настання холодів. Садять на глибину 3-5 см і на відстані 5-10 см. Перед посадкою зубчики часнику радять продезінфікувати протягом 2-3 годин - наприклад, у розчині мідного купоросу (беруть 1 ст. л. на 10 л води).

Раніше ми розповідали, після чого садити часник під зиму і де його краще не садити.

Посадка цибулі під зиму

Цибуля-сіянка - ще одна популярна культура для посадки під зиму. Її садять на глибину не більше 3 см, інакше вона може почати підгнивати. Грядки перед посівом можна пролити розчином мідного купоросу, як говорили вище.

Посадити потрібно до початку заморозків у прохолодну і суху погоду.

Посадка кропу і петрушки під зиму

Кріп сіють якомога пізніше, щоб насіння не проросло (проростає воно при +3°С) - краще це робити після перших невеликих заморозків.

Насіння сіють у ґрунт, присипають мерзлою землею. Глибина посадки - 2 см, при цьому насіння потрібно посіяти більше, ніж навесні - приблизно на 25%, оскільки не все зійде.

З насінням петрушки потрібно "погратися" - проростити його перед посадкою. Для цього насіння обертають вологою тканиною (можна марлею) і кладуть на нижню полицю холодильника. Висаджують у ґрунт через тиждень - на глибину не більше 1 см, відстань між кущиками 3 см.

Як і у випадку з кропом, насіння петрушки восени потрібно посіяти більше, ніж навесні, приблизно на третину, бо проросте не вся.

Висівають петрушку, коли температура повітря буде стабільно триматися близько 0°С.

Посадка моркви під зиму

Моркву сіють у злегка підмерзлу землю - треба виключити ймовірність зворотної відлиги, оскільки в цьому разі сходи можуть загинути. Садять овоч у заздалегідь підготовлені борозенки - їх слід зробити десь за місяць до посіву і вкрити плівкою. Раніше ми детально розповідали, коли сіяти моркву під зиму та як це робити.

Для осіннього посіву беруть на 20% більше насіння моркви, ніж навесні - сіють на глибину 5 см, присипають сухою землею з піском або торфом.

Посадка буряка під зиму

Як і у випадку з морквою, при посадці буряка потрібно вгадати правильний час - насіння проростає вже при +4°С.

Сіють буряк під зиму при температурі повітря не нижче -5°C у сухий ґрунт. Борозенки роблять глибиною 3-4 см, зверху насіння засипають пухким ґрунтом з додаванням піску і компосту. Після цього утрамбовують.

Посадка редиски під зиму

Редиску висівають, коли температура повітря встановиться в районі 0°С градусів й вже не передбачається відлиг і встановиться досить холодна погода.

Перед посівом насіння редиски можна знезаразити, садять на глибину близько 5 см.

Посадка салату під зиму

Салат висівають у трохи підмерзлий ґрунт, коли температура буде на 0°С. Заглиблюють насіння приблизно на 1,5 см, саджають на відстані приблизно 10 см.

Посадка щавлю під зиму

Насіння щавлю висівають пізньої осені, коли вже настають перші заморозки.

Садять на глибину 1,5 см, відстань між насінням - по 5 см. Ґрунт ущільнюють граблями.

Посадка пастернаку під зиму

Пастернак - це також одна з найбільш невибагливих культур, тому його можна висаджувати на зиму.

Сіють пастернак у злегка підмерзлий ґрунт, у лунки глибиною 2-3 см. Відстань між ними має становити не менше 10 см.

Також раніше ми писали Які фруктові дерева не варто саджати восени. Плюси та мінуси осінньої та весняної посадки дерев