Які фруктові дерева не варто саджати восени. Плюси та мінуси осінньої та весняної посадки дерев

Осінь – традиційний час для посадки дерев. Однак, не всі фруктові дерева однаково добре переносять осінню пересадку. Деякі з них потребують більш дбайливого догляду і можуть не прижитися в нових умовах. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Чому не всі дерева варто саджати восени?

  • Недостатньо часу для вкорінення: Деяким деревам потрібно більше часу, щоб вкоренитися перед настанням морозів. Якщо коріння не встигне міцно закріпитися, рослина може загинути взимку.
  • Підвищена сприйнятливість до хвороб: Ослаблені після пересадки дерева стають більш вразливими до шкідників та хвороб.

Ризик вимерзання: Молоді саджанці, особливо ті, що були посаджені пізно восени, можуть не пережити сильні морози.

"Саджанці варто купувати із закритою кореневою системою. Важливо, щоб коріння не було пошкодженим або пересушеним. Якщо корінь сухий, такі саджанці восени можуть не прижитися, і в такому разі краще їх просто прикопати під нахилом до весни. Узагалі, чим пізніша посадка, тим гірше для дерева", – прокоментував селекціонер Микола Завальний.

За словами садівника, він застерігає від купівлі саджанців із неопалим листям. На його думку, дерева з листям виснажують свої сили, що значно знижує їхні шанси на успішне вкорінення.

Хоча весну вважають більш підходящим періодом для висаджування плодових дерев, осінь також може бути вдалим часом, якщо у ґрунті є досить вологи, а зима обіцяє бути м'якою. Проте якщо осінь видається посушливою, краще перенести висаджування на весну.

Які дерева можна садити восени

Восени варто садити не всі плодові дерева. Найкраще приживаються морозостійкі яблуні й груші. Яблуні відомі своєю невибагливістю і здатністю давати рясний урожай. Восени їхнє коріння має час для вкорінення до настання морозів. Груші теж добре адаптуються восени, а навесні активно ростуть.

Також у цей період можна садити сливу, шовковицю, вишню й абрикос. Сливи віддають перевагу прохолодній погоді для висаджування, а їхні плоди стануть чудовим доповненням вашого саду. Вишню варто висаджувати восени, щоб вона встигла вкоренитися до весни й подарувала вам соковиті ягоди.


Щодо кісточкових культур, часто вважають, що осінь не підходить для їх висаджування. Утім, вересень є сприятливим часом для висаджування всіх видів. Однак для пізнішого висаджування слив, абрикосів і вишень потрібно добре зважити всі ризики. Це стосується лише звичайних сортів, морозостійкі мають більше шансів на успішну адаптацію.

Серед плодових кущів осінь підходить для висаджування смородини, малини, аґрусу й чорноплідної горобини.

Якщо ви плануєте висаджувати хвойні рослини, осінь також є вдалим часом для пересаджування всіх різновидів, включно з туями.

Плюси та мінуси осінньої та весняної посадки дерев

Переваги осінньої посадки дерев:

Економія коштів. Восени ціни на саджанці знижуються, починаються знижки та розпродажі. 
Великий вибір. Під кінець сезону накопичується широкий асортимент рослин для посадження. 
Хороша якість посадкового матеріалу. Восени розплідники готують до продажу свіжовикопані дерева, за якими можна легко визначити здоров'я коренів, листя і навіть смак плодів. 
Висока приживаність. Для осені характерна висока вологість, що сприяє кращій адаптації саджанців. 
Простота у догляді. Посадженим восени деревам досить одного повноцінного поливання, а решту зробить природа.
Швидкість росту. Осінні саджанці пробуджуються буквально після сходу снігу і пускаються в зростання на 2-3 тижні раніше весняних.
Посадження дерев восени заощадить час садівника навесні, коли і без того городніх справ вистачає. 

Недоліків осінньої посадки дерев не так багато

Зміни погоди. Несподіване промерзання ґрунту восени (до - 4°C) може занапастити незміцнілі молоді корені, а сильні вітри - зламати тонкі стволи та гілки. Перед посадкою слід уточнювати прогноз не лише на найближчі дні, але і тижні. 
Активність гризунів. З настанням холодів гризуни починають полювання за соковитою корою і коренями дерев. Захиститися від них можна, обернувши стволи руберойдом, мішковиною, металевою сіткою, або організувати пастки. 
Несприятливі умови для роботи. На відміну від сонячних весняних днів восени частіше йде дощ, дме вогкий вітер, що утрудняє посадкові роботи. 

Нагадаємо, раніше ми писали

Живцювання: секрети успішного розмноження рослин