Що посадити на городі під зиму: поради досвідчених аграріїв

Наприкінці вересня на городі можна посадити не лише часник Посадка під зиму – це мудрий хід для будь-якого городника. Рослини, посіяні восени, загартовуються і навесні з’являються міцніші та здоровіші сходи. Крім того, ранній урожай – це завжди приємно. Давайте розглянемо, які культури можна сіяти під зиму. Про це повідомляє Дніпровська порадниця. 

Переваги посіву під зиму:
Ранній урожай: Рослини, посіяні восени, починають вегетацію раніше за ті, що посіяні навесні.
Загартовані рослини: Зимові морози загартовують рослини, роблячи їх більш стійкими до хвороб та шкідників.
Економія часу: Навесні у вас буде більше вільного часу, оскільки частина роботи вже буде зроблена.
Що можна сіяти під зиму?
Список культур, які можна сіяти під зиму, досить широкий. Ось деякі з найпопулярніших:

Цибуля: Як сівка, так і чорнушка. Головне – вибрати морозостійкі сорти.
Часник: Озимий часник висаджують зубчиками. Він відрізняється більшими головками та пікантнішим смаком.
Морква: Морква, посіяна під зиму, дає більш солодкий і соковитий корінь.
Петрушка: Коренеплоди петрушки, посіяної під зиму, зберігаються довше.
Салат: Ранньостиглі сорти салату добре переносять зимові морози і дають ранню зелень.
Шпинат: Шпинат – ще одна холодостійка культура, яка відмінно підходить для посіву під зиму.
Кріп: Кріп, посіяний під зиму, рано зійде і порадує вас свіжою зеленню.

Чимало рослин садити у вересні — жовтні вигідно, оскільки вони загартовуються й активніше йдуть у ріст. Урожай у такому разі можна отримати на два-три тижні раніше, ніж зазвичай. Розповідаємо, що та як можна посадити.

Часник

Посадити часник потрібно за 2-3 тижні до настання холодів на глибину 3-5 см і на відстані 5-10 см. Перед посадкою зубчики часнику краще продезінфікувати протягом 2-3 годин – можна використовувати розчин мідного купоросу (1 ст. л. 10 л води).

Цибуля

Перед посадкою цибулі грядки краще полити розчином мідного купоросу, після чого посадити на глибину не більше ніж 3 см, інакше матеріал може почати підгнивати. Посадку варто здійснити до початку заморозків у прохолодну та суху погоду.

Кріп і петрушка

Кріп варто посіяти якомога пізніше, щоб насіння не проросло (проростає воно при  +3°С) — зробіть це відразу після перших невеликих заморозків. Засипавши насіння в ґрунт на глибину 2 см, присипте його підмерзлою землею. При цьому сіяти потрібно на чверть більше насіння, ніж навесні, оскільки всі не проростуть.

Насіння петрушки потрібно висадити при стабільній температурі повітря вдень близько 0 ° С, а вночі – 2-3 ° С на глибину не менше 1 см. Як і у випадку з кропом, кількість петрушки має бути більшою, ніж навесні.

Морква

Моркву треба сіяти в злегка підмерзлу землю, виключаючи ймовірність поворотної відлиги, інакше сходи можуть загинути. Садіть моркву в заздалегідь підготовлені борозенки (зробити їх потрібно за місяць до сівби, після чого вкрити плівкою). Засіявши насіння на глибину близько 5 см, присипте його сухою землею з піском або торфом. Восени потрібно брати на 20% більше насіння, ніж навесні.

Буряк

Буряк варто сіяти при температурі повітря не нижче -5°C у борозенки в сухому ґрунті на глибину 3-4 см. Зверху насіння засипте пухким ґрунтом з додаванням піску та компосту, після чого утрамбуйте його.

Редиска

Редиска можна сіяти, коли температура повітря встановиться в районі 0°С градусів. Насіння знезаразьте і посадіть на глибину близько 5 см.

Салат

Салат потрібно посіяти в трохи підмерзлий ґрунт при температурі 0°C на відстані близько 10 см. аглиблюють насіння приблизно на 1,5 см.

Щавель

Щавель потрібно висівати пізно восени, після настання перших заморозків, на глибину 1,5 см, і на відстані між насінням по 5 см. Ґрунт потрібно ущільнити граблями.

Пастернак

Сіяти пастернак потрібно в лунки глибиною 2-3 см при злегка підмерзлому ґрунті. Відстань між насінням повинна становити щонайменше 10 см.

Нагадаємо, раніше ми писали

Що обов'язково потрібно зробити з трояндами у вересні: поради, про які знає лише досвідчений садівник.

Нагадаємо, раніше ми писали

Рання зелень з власного городу: все про посадку петрушки під зиму