Що робити в разі звільнення сімейного лікаря: поради від НСЗУ

Після реформи системи охорони здоров'я в Україні усі громадяни повинні укладати декларацію з сімейним лікарем, щоб отримувати необхідну медичну допомогу. При цьому пацієнт має право самостійно обрати лікаря та змінити його за необхідності. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Національну службу здоров'я України.

У службі зазначили, що в Україні немає обмежень щодо кількості спроб на підписання декларації. Пацієнти можуть в будь-який момент через особисті причини змінити сімейного лікаря та укласти декларацію з іншим лікарем.

При цьому стара декларація автоматично анулюється. Так само і у випадку звільнення лікаря — анулюється стара декларація, але не можливість укласти нову. Якщо ваш сімейний лікар, терапевт чи педіатр звільнився, в центрі надання первинної медичної допомоги запропонують подати декларацію до іншого лікаря, – пояснила НСЗУ.

Пацієнт, який опинився у такій ситуації, може погодитися на пропозицію медзакладу, або обрати лікаря в іншій медичній установі, де укладають декларації із новими пацієнтами.

Знайти нового лікаря, з яким можна укласти декларацію, допоможе дашборд “Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги”.

Також раніше ми писали Як у Дніпрі пройти обстеження УЗД безкоштовно (інструкція)