Що робити, якщо померзла картопля на городі. Як врятувати рослини

На жаль, весняні заморозки іноді трапляються навіть після того, як вже висаджено картоплю. Це може призвести до замерзання бульб і, як наслідок, до втрати врожаю. Однак не варто одразу впадати у відчай! Існує перевірений метод реанімації замерзлої картоплі, який може допомогти врятувати ваш урожай. Скільки градусів морозу може витримати картопля. Про це розповість Дніпровська порадниця з посиланням на Уніан.

Синотики попереджали про травневі морози і що вони можуть наробити біди для сільгоспкультур. Проте ж усе не накриєш та не прихопиш. Що робити, коли рослини таки схватили приморозки, як врятувати картоплю та не загубити майбутній урожай.

Як зрозуміти, що картопля замерзла

Молоді паростки картоплі вкрай чутливі до весняних заморозків, і будь-яка температура нижче нуля може вбити врожай. На старших, доволі розвинутих рослинах холоди можуть і не позначитися.

А от зовсім молоденьким паросткам картоплі важко: від морозу вони чорніють та в’януть. Навіть, якщо далі рослина буде рости, є ризик, що м’якуш плодів почне чорніти.

Спочатку потрібно розібратися, що буде з картоплею, якщо вона замерзла. По-перше, далеко не завжди нічні заморозки загрожують загибеллю коренеплоду. Деякі сорти можуть витримати температуру до -3 градусів Цельсія, але не нижче. Якщо стовпчик термометра опускається до -4 і далі донизу, то міжклітинний простір починає вкриватися кристалами льоду, а це вже головна причина загибелі коренів і всієї системи рослини.

Цікаво, що головна умова, за якої картопля 100% не ростиме і не розвиватиметься далі - це саме наявність льоду. Він утворюється з води, яка під час заморожування просочується з цитоплазми. Якщо льоду не буде, то багато сортів картоплі здатні нормально пережити навіть температуру до -7 градусів Цельсія.

Що робити, якщо картопля потрапила під заморозки - лайфхак
Кожен городник має знати, як врятувати замерзлу картоплю і не залишитися потім без урожаю. Пропонуємо кілька перевірених способів.

Якщо померзла картопля, обприскайте водою

Підмерзлу картоплю можна обприскати водою зі шланга, використовуючи дрібний розпилювач. Це необхідно робити саме вранці, поки немає сонця, щоб вода, яка не встигла розтанути, не перетворилася на лід і не почала "розривати" клітини. Наступний крок після поливу - створити рослинам тінь (накрити картоном, плівкою, лопухами - не важливо). У такій обстановці вода танутиме повільно, не створюючи проблем і не будучи небезпечною для картоплі.

Померзлу картоплю врярують азотні та калійні добрива

Заморозки часто стають причиною нестачі зеленої маси у картоплі, адже рослина переживає серйозний стрес через зниження температури. Ідеальний варіант у такому разі - внести коров'як (на відро води достатньо буде 1 л добрива). Перемішати, знову розвести водою у співвідношенні 1:1 і цим розчином полити бадилля. Додатково можна всипати 300 гр деревної золи під кожен кущ - це допоможе забезпечити картоплю бонусною порцією вітамінів і мікроелементів.

Якими препаратами лікувати, якщо сходи картоплі встигли замерзнути:

Якщо ти бачиш ознаки того, що картоплю прихопив мороз, застосуй заходи першої невідкладної допомоги. І не впадай у відчай, адже дещо зробити заради порятунку можна: 

пролікуй підмерзлі сходи азотом: внеси нітрофоску 5 грамів на 1 метр квадратний;
зроби позакореневе підживлення сечовиною: 20 г на 10 л води;
обприскай підморожені сходи препаратом Епін Екстра: це природний стимулятор для поліпшення росту та підвищення стійкості до агресивних факторів  середовища. Особливо хороший для рослин, які вражені холодом;

Що робити, якщо по картоплі вдарив мороз: перші дії
Якщо мороз вдарив, або ти розумієш, що заморозки наближуються (сучасні прогнози їх передбачають доволі точно) — спробуй вжити попереджувальних заходів, які не допустять обмерзання рослин:

якщо заморозки почалися несподівано і сходи підмерзли, ще до настання світанку затемни їх за допомогою чорної плівки. По периметру постав кілочки й натягни плівку;
підгорни сходи так, щоб вони повністю перебували під землею;
зігрій урожай товстим шаром соломи, сіна або тирси;
рясно полий сходи водою. Вода почне випаровуватися й захистить рослини.

Як запобігти замерзанню картоплі

Обирати для посадки найбільш холодостійкий сорт картоплі.

Зміцнити посадковий матеріал за допомогою препаратів регуляторів росту, такими, як Сілк, Біостим, Епін Екстра.