Швидкість глобального потепління зростає: нові дані від вчених

За останні десять років темпи глобального потепління на нашій планеті значно прискорилися. Якщо бути більш точними, то з 2010 по 2024 роки середня глобальна температура зросла приблизно на 0.32°C за десятиліття. А це на 78% швидше, ніж з 1970 по 2010 роки, повідомляє Дніпровська порадниця.

Такі дані нещодавно оприлюднив Джеймс Гансен, колишній директор Інституту Годдарда космічних досліджень НАСА, а нині керівник програми кліматичних наук Колумбійського університету, пише Міндовкілля України.

Зазначимо, що тільки за останній рік Земля нагрілася на 1.6 градусів.

Вчений Джеймс Гансен виділяє три основні причини, які сприяють прискоренню глобального потепління:

  • Ель-Ніньо – тепла океанічна течія в Тихому океані, яка перешкоджає підйому холодних донних вод і підвищує температуру поверхні світового океану;
  • зростання антропогенних парникових викидів – їх обсяги щорічно збільшуються і ще не досягли свого максимуму;
  • очищення повітря від сульфатів – скорочення викидів з морських суден і енергетичних підприємств Китаю зменшило кількість сульфатів, які виконували роль екрана від сонячної радіації.

Але лише до кінця 2024 року науковцям Колумбійського університету стане зрозуміло, який із вищезазначених факторів найбільше впливає на глобальне потепління.

Якщо середня глобальна температура тимчасово знизиться, це свідчитиме про зміну Ель-Ніньо на Ла-Нінья. А якщо температура залишиться високою, це означатиме, що інші два фактори мають більший вплив, і наслідки глобального потепління продовжуватимуть відчуватися.

Зазначимо, що другий фактор, який виокремив Джеймс Гансен — збільшення обсягів викидів парникових газів. Війна Росії проти України завдала значної шкоди довкіллю та негативно вплинула на клімат планети, спричинивши викиди значної кількості вуглекислого газу й інших парникових газів в атмосферу.

Відповідно дослідженню громадської організації «Екодія», лише станом на 2023 рік викиди парникових газів в наслідок війни РФ в Україні склали 120 мільйонів тонн CO2.

Також раніше ми писали Від живця до повноцінної рослини: простий спосіб розмноження в домашніх умовах