Скоро подорожчають в Дніпрі: які продукти купити зараз, щоб зекономити навесні


Вже протягом місяця українські покупці спостерігають за цікавою динамікою цін на продукти харчування. Деякі позиції радують зниженням, інші ж, навпаки, змушують глибше зазирнути в гаманець. Що ж відбувається на продовольчому фронті у лютому 2024 року? Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Прогнози, що справдилися:

Експерти, як завжди, намагаються тримати руку на пульсі ринку. Місяць тому Оксана Руженкова, експерт Всесвітнього Банку, прогнозувала, що ажіотаж навколо квотування української курятини та цукру в Європі не призведе до їх подорожчання на внутрішньому ринку. І справді, протягом місяця ціни на яйця впали на 9%, а на цукор - на 6,3%.

Гречка: рекордний урожай - рекордне падіння

Ще однією приємною несподіванкою стало зниження ціни на гречку. Нагадаємо, що у 2023 році Україна зібрала рекордний урожай цієї крупи - 207,4 тис. тонн, що вдвічі більше годового потреблення. Перевищення пропозиції над попитом призвело до очікуваного зниження ціни - на 9,1% за останній місяць.

Овочі борщового набору: дешевше, ніж рік тому

Незважаючи на прогнози про подорожчання картоплі, мінімальні ціни на нього в магазинах трохи знизились (на 1,3%). Щоправда, радіти зарано, адже середня ціна все ще коливається в межах 23-32 грн за кг.

Морква та цибуля порадували значним подешевшанням - на 46% та 2,5 раза відповідно, порівняно з лютим 2023 року. Ціни на інші овочі борщового набору, на жаль, залишаються вище минулорічних.

У січні аналітики EastFruit прогнозували, що темпи подорожчання картоплі прискоряться і картопля найближчим часом подорожчає на кілька гривень. Але всупереч прогнозам мінімальні ціни на картоплю у магазинах навіть трохи знизилися. Щоправда, лише на 1,3%, проте. Наголошуємо, що це мінімальні ціни, а середні ціни в українських супермаркетах коливаються від 23 до 32 грн. за кіло.

Також експерти прогнозували подальше подорожчання овочів борщового набору, яке стартувало ще наприкінці 2023 року. Основна причина - скорочення пропозиції на ринку, що насамперед пов'язане із нестачею сховищ.

Згідно за даними, за місяць трохи подорожчала білокачанна капуста, тоді як цибуля та морква подешевшали. Примітно, що й у порівнянні з аналогічним періодом минулого року ціни зросли на все, окрім моркви та цибулі, пише портал Аgrotimes.ua. Портал посилається на дані відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар», згідно з якими 7 лютого 2024 року цибуля коштувала 11-15 грн/кг, тобто у 2,5 рази дешевше, ніж у лютому минулого року. Морква за рік подешевшала на 46% і коштує 12–13 грн/кг.

Інші овочі борщового набору залишаються дорожчими за минулорічні показники, констатували аналітики. За їхніми словами, це пояснюється різними факторами – від змін в умовах виробництва та погодних умов до збільшення витрат на логістику та інші складові виробничого процесу.

Що ж далі?

Експерти прогнозують, що до початку весни ціни на овочі можуть зрости на 2-7%. Серед продуктів з високим ризиком подорожчання - риба, морепродукти, хліб, молоко, алкоголь. Натомість рослинна олія, м'ясо, птиця, крупи, бобові, яйця, цукор очікують збереження ціни або незначне зростання.

Як бачите, ціни в лютому демонструють повні розбрід та хитання: щось дорожчає, дешевшає, а щось стоїть на місці. Експерти вважають, що перш за все така динаміка говорить про балансування попиту та пропозиції, а також про те, на які позиції ціни досягли своєї стелі.

Щодо подальших прогнозів, то, вважають експерти агропорталу, до початку весни ціни на деякі овочі можуть зрости на 2-7%. На вартість вплинуть зміни співвідношення попиту та пропозиції, інфляція, погодні чинники та світові тренди. Крім того, багато залежить від якості овочів та фруктів, які сьогодні знаходяться у сховищах.

Молочні продукти: прогнози суперечливі

Що стосується цитрусових, то завдяки блокаді україно-польської границы, їх ціни очікуються доступними, на радість любителям фруктів.

Молочні прогнози: калейдоскоп думок

Ситуація з молочними продуктами нагадує калейдоскоп: з одного боку, Мінагрополітики ділиться оптимістичними звітами про зростання надоїв, а з іншого – ціни на полицях магазинів невпинно крокують вгору.

Цитрусові порадували

Оксана Руженкова, експерт:

"Цитрусові цього сезону стали справжнім подарунком! Лимони, грейпфрути та апельсини за ціною майже наздогнали вітчизняні яблука та груші. А сектор заморожування фруктів та ягід приємно дивує доступними цінниками. Все це завдяки блокаді україно-польського кордону, яка призвела до перенасичення внутрішнього ринку.

З одного боку, радість для покупця, адже ціни тримаються на адекватному рівні. З іншого – шкода для переробників-експортерів, які втрачають доступ до європейських ринків. Не можна також забувати про подорожчання комуналки, яке змушує нас перерозподіляти бюджет, економлячи на продуктах харчування."

Що ж далі?

Прогнози щодо майбутнього цін на молочку залишаються туманними. Зростання надоїв дає надію на стабільність, але й інші фактори, такі як інфляція та подорожчання енергоресурсів, можуть нівелювати цей позитивний тренд.

Поради споживачам:

  • Слідкувати за акціями та спеціальними пропозиціями в магазинах.
  • Віддавати перевагу сезонним овочам та фруктам.
  • Планувати бюджет та робити усвідомлені покупки.

Підсумок:

Лютий 2024 року на продовольчому ринку України можна охарактеризувати як "гойдалки". Деякі продукти радують зниженням цін, інші ж змушують задуматися про економію. Експерти радять стежити за прогнозами та обирати сезонні продукти, щоб максимально економити на продуктовому кошику.

Важливо пам'ятати:

  • Ціни на продукти харчування залежать від багатьох факторів, таких як співвідношення попиту та пропозиції, інфляція, погодні умови, світові тренди, якість продукції в сховищах, зміна цін на енергоносії.
  • Прогнози експертів не завжди справджуються, тому важливо бути готовим до змін цін на продукти.
  • Слідкуйте за акціями та спеціальними пропозиціями в супермаркетах, щоб економити на продуктах харчування.
  • Сподіваємося, ця інформація допоможе вам спланувати ваш бюджет та зробити вдалі покупки!