Соціальна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів

Діти віком до 18 років, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або їхнє місце проживання чи перебування невідоме, мають право на тимчасову державну допомогу. Куди звернутися по таку допомогу, які документи потрібно надати, читайте роз'яснення юристів, передає Дніпровська панорама з посиланням на департамент соцзахисту Дніпровської міської ради.

Допомога дітям, батьки яких не сплачують аліменти 

Фінансова підтримка дітей від їхніх батьків, що живуть окремо, є важливою складовою соціальної відповідальності та підтримки дитячого добробуту. Якщо ж батьки не сплачують аліменти з якихось причин (не бажають, або не мають можливості утримувати дитину, перебувають у місцях позбавлення волі або їхнє місце проживання невідоме тощо), тоді допомагає держава.

Згідно з Постановою Кабміну України від 22.02.2006 № 189, ця допомога є тимчасовою (встановлюється кожні 6 місяців до 18-річчя дитини). Для її оформлення слід звернутись до управління соціального захисту населення за місцем проживання одного з батьків, який утримує дитину.

Які потрібні документи:

  • заява;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • декларація про доходи та майновий стан осіб, що
  • звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про  доходи  кожного члена сім’ї).

А також:

  • рішення суду (виконавчий  лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину;
  • довідка відповідної установи про здійснення стосовно одного з батьків кримінального  провадження або про його перебування на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі;
  • повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.
  • Розмір допомоги – це різниця між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців. Допомога не може бути меншою 📊50% відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

До речі, якщо один з батьків раптово розпочне виплати аліментів, то інша сторона зобов’язана в триденний строк письмово повідомити про це орган соціального захисту населення.