У Дніпрі діти створюють патріотичну колекцію одягу в гуцульському стилі

У суботу, 15 квітня 2023 року, в  рамках чергування по місту, директор департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міськради Дар'я Біла, приїхала проінспектувати роботу закладів позашкільної освіти, перевіряючи доручення міського голови Бориса Філатова щодо вивчення української культури. Про це повідомляє "Дніпровська панорама" з посиланням на ДніпроTV.

На базі Центру позашкільної роботи №1 Дар'я Біла побачила, як діти шиють патріотичну колекцію в гуцульському стилі.

Колектив театру мод “Графіті”, якому в цьому році виповнюється 25 років з дня заснування, відзначається пошуком власного творчого почерку. Вивчення і використання животворних етнічних джерел українського  декоративного мистецтва допомагає керівникам та вихованцям вдало поєднувати народні та сучасні тенденції в костюмах. Костюми мають яскраво виражені національно-стильові ознаки, в яких відображено багатство української культури. 

Протягом 2022-2023 навчального року колектив працював над колекцією "Веретянка".Було виготовлено 13 моделей. Кожна дівчинка  створювала свій особливий образ: вишивала орнаменти, декорувала свій костюм, виготовляла головний убір. Спеціально придбана гуцульська верета (килим) стала джерелом творчого натхнення вихованців. Колекція одягу "Веретянка" - це поєднання автентичного та сучасного, традиційних українських мотивів з творчим баченням юних дизайнерів дніпровського колективу.

Родзинкою колекції є вишивка вовняною ниткою, яка виготовлена вручну із застосуванням оригінального орнаменту. Саме гуцульська домоткана доріжка, забута назва якої "ВЕРЕТА" (слово "верета" в перекладі - "ковдра"),  привернула увагу дівчат. Властивий карпатській естетиці орнамент у вигляді різнокольорових геометричних  ліній є відображенням національного колориту.  Завдяки великій різноманітності соковитих фарб вихованці  мають можливість доторкнутися до гуцульської історії. "ВЕРЕТЯНКА" - це одяг з грубої домотканої тканини, сучасний образ якого колектив презентував на конкурсі-фестивалі "Подіум мрій". Колекція створена для участі колективу у різних конкурсах, фестивалях та заходах.

"Сьогодні в рамках чергування по місту, я приїхала до закладу позашкільної освіти Центр позашкільної роботи 1 перевірити виконання доручення міського голови Бориса Філатова, щодо зайнятості наших дітей, щодо вивчення української культури . Так сьогодні ми побачили гурток дизайну, безпосередньо дизайну одягу  і разом з дітками трішечки долучилась до створення колекції. Ми можемо бачити тут вже як готові вироби так і елементи одягу, які створюються. Вражає те, що діти натхненні саме українською культурою саме українським прадавнім одягом, візерунками, які ми сьогодні бачили на моделях", - зазначає Дар’я Біла.

"Я виконанням доручення міського голови задоволена повність. Тут така атмосфера, яка занурює в українську культуру. Тут не про шароварщину, а про сучасність і про красу українського одягу", - звітує чергова по місту Дар’я Біла.

"У нас театр - тому ми обираємо таку тему, якою зможемо показати міні-виставу і повинні розкрити цю тему. І наш одяг, який ми створюємо, він теж має розкривати тему. І вже останніми роками ми вибираємо традиційні українські мотиви, вивчаємо творчість бабусь, нашу  народну-творчість і остання тема у нас гуцульська верета - це килим карпатський, він являється трендом 2022 року і зараз дуже модний та актуальний", - ділиться Рибенок Наталія керівник театру мод "Графіті".

"Я вихованиця цього театру мод вже 5 років, ми тут робимо все. І виготовляємо усілякі колекції, плаття, і культурно розвиваємося взагалі. А це моя десь п’ята колекція, є й весняні колекції на 8 березня, ще були зимові. 
В колекціях представлені мої експонати, але моєї саме колекції немає, а оця весіння колекція розроблялась нами десь рік", - розповідає Чергова Віталія вихованиця театру мод "Графіті".

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, як приготувати морквяний рулет.