У Дніпрі на березі водойми знайшли одну з найотруйніших рослин України, яка маскує свою небезпеку красою (фото)

У Новокодацькому районі Дніпра місцеві жителі помітили рослину, яка вважається найотруйнішою з тих, що в Україні можуть рости прямо під ногами. Вона має назву цикута (Cicuta virosa) та росте на березі водойми. Про це повідомляє Дніпровська панорама

Фото небезпечної рослини оприлюднив у соцмережі мешканець Дніпра.

08.07. 2023 Дніпропетровська область, місто Дніпро, Новокодакський район, - написав автор допису.

Відомі навіть смертельні випадки отруєння цикутою. Ця рослина може досягти метра у висоту квітне білими духмяними парасольками з липня до самого жовтня. Найнебезпечнішим вважається корінь цикути. Відмінною рисою цього кореня є не тільки значні розміри, але і наявність всередині в порожнині кореневища специфічної рідини, що схожа на масло та має жовтуватий окрас.

Цикута вважається настільки отруйною, що достатньо простого дотику до отруйних пагонів, щоб завдати собі шкоди. При попаданні отруйної речовини в організм, немає ніякої гарантії, що людина або тварина залишиться в живих. Отруйна речовина в основі рослини називається цікутосін. 

Симптоми отруєння

Організм людини уражається отрутою миттєво. Першим реагує шлунок - спазмами в животі, нудотою та блювотою. Далі відбувається атака нервової системи - виникає сильний головний біль, озноб, проблемами з координацією. Поступово відмовляють кінцівки, втрачають чутливість. Найстрашнішим етапом вважається початок судом, так як це результат того, що повністю порушився кровообіг організму. Збивається дихання, відбувається його параліч. Розвивається серцева недостатність, що може стати причиною смерті.

Що робити при отруєнні цикутою

  • Негайно викликайте швидку, госпіталізація - єдиний шанс на врятування життя.
  • Медики повинні максимально якісно промити організм.
  • Якщо ви лише доторкнулися до рослини та отримали отруєння, можна спробувати очистити організм самостійно - промивка шлунка розчином марганцівки, а також очищення за допомогою клізми. Головне потрібно пам'ятати, рахунок може йти не на години, а на хвилини.

Нагадаємо, раніше ми писали, що під Дніпром зустріли малюка рідкісної червонокнижної тварини.