У Дніпрі першими розцвіли кущі відьомського горіху. Ботсад запрошує (фото)

У Ботсаду Дніпра розцвіли кущі-чагарники. Вони починають радувати яскравим жовтим кольором ще наприкінці зими. Їх, звісно, відразу помічають, що й зробив директор закладу Анатолій Кабар. Він сфотографував цю красу. Передає Дніпровська панорама.

1 березня 2023 року. Ботанічний сад ДНУ. Прийшла весна. Перші квітучі кущі. Гамамелис проміжний та хімонант ранній, – написав Анатолій Кабар. 

 Цікаво, що гамамеліс називають ще “чарівним” або “відьомським горіхом”. Таку назву він отримав через свій дивний спосіб давати плоди.

     
 
Якщо кущ зацвів навесні, то плоди він дасть тільки до літа наступного року. Гамамеліс росте у Східній Азії, на східному узбережжі Північної Америки. Подекуди є дикі чагарники на Кавказі. 
 
Плоди мають лікарські властивості, тому кущі часто садять в так званих “аптечних садах”. Їх також використовують під час виготовлення косметики, адже “чарівні горіхи” мають антибактеріальну дію та пом’якшують шкіру. У медичні засоби цю рослину додають задля профілактики варикозного розширення вен, адже гамамеліс сприяє зміцненню судин та відтоку рідини.

     

Що ж стосується хімонанта, то це ранній зимоцвіт, який здебільшого росте в Азії. Поширений у центральних і східних районів Китаю, а також у Кореї та Японії. Цвіт куща має вигляд жовтих квіточок з бордовою серединою, які виростають на голих гілках. Мають приємний аромат, тому їх іноді використовують в парфумерії або як ароматизатор.  
Це одна із самих ранніх квітучих рослин, яка росте взимку з січня по березень. 

Нагадаємо, цієї суботи в Дніпрі працюватиме ботанічний сад, тому ви зможете на власні очі побачити деякі з рослин.

Раніше ми писали про те, що Местами столбики термометра поднимутся до рекордных. Синоптики рассказали о погоде в Днепре