У Дніпрі стрімко росте попит на генератори: скільки коштують і який обрати

Минулої зими росіяни постійно завдавали масових ракетних ударів по об'єктах енергетичної інфраструктури. Через це в оселях мешканців Дніпра та України часто не було тепла та світла. Ті, у кого була можливість, активно закуповували генератори та інші засоби, що виробляють електроенергію. Ділилися електрикою і з сусідами. Так і пережили холодну пору. Але цього року експерти прогнозують не менш страшну зиму. Тож ті, хто не зміг як слід підготуватись минулого разу, почали це робити зараз, поки ціни знову не злетіли до небес, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на «Наше місто». Журналісти проаналізували ринок генераторів в країні та дізналися, скільки зараз коштує такий прилад, які є правила безпеки при його використуванні та чи готові дніпряни до майбутніх холодів.

Генератори бувають кількох типів

За призначенням генератори бувають портативними та стаціонарними.


Стаціонарні, зазвичай, встановлюють для роботи котелень, медзакладів, супермаркетів тощо. Вони мають великі габарити і вагу, а також триваліший час безперебійної роботи.
Тож для звичайних людських потреб найбільше підійдуть саме портативні генератори. Вони мають невеликий розмір, малу вагу, оснащені повітряним охолодженням. Потужність їх також невелика. Такі генератори підходять тільки для робіт з короткою тривалістю. Портативні генератори можуть бути як бензиновими, так і дизельними.


Але є ще газові генератори. Цей тип найменш розповсюджений. Їх треба підключати до балонів зі стисненим газом. Відповідно, максимальний час роботи залежить від ємності балона. 
Крім того, газові двигуни мають набагато більший ресурс, ніж бензинові та дизельні. І під час роботи такого генератора виділяється менше шкідливих речовин. Також вони процють тихише. Проте найбільший їхній мінус — це висока ціна (порівняно з бензиновими і дизельними).

Про ремонт генератора треба думати перед покупкою

За більш детальною інформацією щодо вибору генератора ми звернулися до Антона Кубія, директора ТОВ “КУБІК ГРУП”.

Насамперед, при виборі генератора, потрібно замислитись, що в першу чергу треба під’єднати до резервного живлення в разі відключення світла та підрахувати загальну потужність приладів, які будуть живитись від генератора, -- пояснює він. -- До суми потужностей треба додати +\- 30% до номінального значення потужності генератора. Цим самим ви розрахуєте необхідну вам потужність генератора. Якщо коротко описати процес підбору, то треба, щоб генератор не мав 100% навантаження під час роботи, інакше він мало прослужить.

Українці почали активно скуповувати генератори. Інверторні бензинові — купують найчастіше. Підприємець пояснив, що такий попит саме на цей тип генераторів цілком логічний.

Особливість таких генераторів в іншому принципі роботи, завдяки якому такий генератор – тихіший, економніший та має більш стабільний струм (у порівнянні зі звичайними), -- зазначив експерт. -- Це хороший вибір для квартир. Але інверторні генератори дорожчі приблизно на 30-40%.

За словами пана Антона, дизельні генератори потрібно брати потужністю від 5кВт. Оскільки з меншою потужністю через сильну вібрацію швидше виходить з ладу двигун. 
Також він додав, що перед покупкою будь-якого генератора, варто замислитись про те, де і як його ремонтувати у випадку поломки: 
Найкраще брати офіційно ввезену продукцію. В магазинах, які дають офіційну гарантію на свою продукцію та мають офіційні сервісні центри.
Проте, у багатьох людей генератори залишились з минулої зими. Тож треба обов'язково провести їхній техогляд і підготувати до прийдешніх холодів.

Будь який генератор має двигун внутрішнього згорання, зауважив Антон Кубій. -- Своєчасна заміна мастила і є запорукою його стабільної роботи та довговічності. Також не треба  забувати, що генератору потрібно нормально охолоджуватись. До складу техогляду я б ще додав ревізію системи охолодження, хоча б візуальну. Із спеціальної підготовки, я б радив на зимовий період заливати мастило з іншим температурним допуском (зазвичай це вказано в інструкції). Все напряму залежить від того, де буде використовуватись генератор.

Чи потрібен дозвіл на встановлення генератора

Українцям не потрібно оформлювати ліцензію чи брати дозвіл на використання генераторів. Також дозволено зберігати до 2 тонн палива.

Всі дозволи, які необхідні для того, аби встановити генератор потужністю до 5 МВт, на сьогодні скасовані, їх немає, -- зазначив Данило Гетманцев, голова комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. -- Зберігання палива до 2 тонн ми теж зробили абсолютно безліцензованим і абсолютно без будь-яких документів. Екологічний податок також не збирається з таких джерел забруднення.

Які зараз ціни

В “Укренерго” попередили українців про необхідність бути готовими до різних сценаріїв цієї зими, зокрема, не ховати далеко генератори. А тим, у кого їх ще немає, краще купити зараз.
Після таких заяв вартість більшості генераторів залишилась незмінною. Проте, ціна на певні пристрої енергоживлення все ж змінилась.
Зокрема, вартість генераторів з потужністю до 3 кВт, від 5 до 10 кВт та від 20 до 50 кВт зросла в середньому на 500--1000 гривень.


Наприклад, на сайті “ROZETKA” бензиновий генератор Rato R3000-L 2.3 кВт коштує 14 500 грн зі знижкою (початкова ціна — 18 753 грн).
Дизельний генератор MAST GROUP YH4000AE 3кВт коштує 23 740 грн. 
Генератор мультипаливний (газ/бензин) із мідною обмоткою FORTE 2.8 кВт — 29 999 грн.
В “Епіцентрі” вибір генераторів теж чималий. Але плюсом є те, що можна знайти необхідний агрегат за більш приємними цінами.
Щодо генераторів інших потужностей, їхні ціни залишились стабільними, а деякі моделі навіть подешевшали.

Власники генераторів до зими вже готові

Костянтин, який мешкає у приватному будинку, розповідає, що у нього до зими вже все готове. Чоловік придбав генератор ще у минулому році, під час блекаутів:

В мене генератор потужністю 2,8 кВт. Він призначений для роботи на бензині. Може забезпечити базові потреби. Тобто від нього без проблем працює холодильник, бойлер чи електрообігрівач. Якщо увімкнути щось, що перевищує потужність, то він зазвичай просто глохне. Взимку коли вимикали світло, він нам дуже допоміг. Найважливіше у догляді за генератором те, що потрібно кожні 10 годин міняти мастило. Також тримати в чистоті і в добре провітрюваному місці.

Костянтин розповідає, що при 50% навантаженні генератор споживає 1,2 л на годину. Тривалість безперервної роботи становить 12,5 годин. Через великі затрати на паливо чоловік хоче переробити свій бензиновий генератор на газовий.


Стаціонарними дизельними генераторами з минулого року забезпечує свої магазини ТОВ «АТБ-МАРКЕТ». Станом на 29 серпня 2023 року резервним живленням компанія забезпечила 951 магазин.
Як нам повідомили у пресслужбі компанії, вартість 1 генератора, з урахуванням встановлення та підключення, становить приблизно 900 тис. грн. На ціну також впливає і потужність генератора.

Компанія ТОВ "АТБ-МАРКЕТ" закуповує сучасні дизельні генератори у провідних світових виробників. Своєчасно проводить регламентне технічне обслуговування, що дозволяє мінімізувати викиди забруднюючих речовин та рівень шуму, -- додали в пресслужбі “АТБ”.

Також раніше ми писали Ранні снігопади та люті морози. Синоптики дали прогноз погоди в Україні з жовтня до січня