ЇЇ люблять бджоли. Найбільш агресивну рослину помітили у Дніпрі: чим відома (ексклюзив)

У Дніпрі біля багатоповерхового будинку мешканці помітили незвичну рослину з білими дрібними квіточками і попросили визначити, повідомляє Дніпровська панорама.

Гібридна гречка

Нашому кореспонденту допоміг з визначенням директор ботанічного саду Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Анатолій Кабар. За його словами, це - гібридна гречка. Reynoutria ×bohemica Chrtek & Chrtková — Рейнутрия богемская [Reynoutria japonica × Reynoutria sachalinensis.

Розмножується дуже швидко

На просторах соцмереж нам вдалося знайти й інші народні назви - гречка далекосхідна, гречка сахалінська. Рослина дуже інвазійна. Незважаючи на те, що це пізній медонос, ця рослина досить небезпечна для саду-городу, бо може розмножуватися від найменшої поділки у півсантиметра і дуже швидко займати великі площі.

Зважаючи на декоративність, формування у вигляді кущика чи деревця, хоч це трав'яниста рослина, дехто садить її у себе в саду, але треба врахувати, щоб поряд не було інших рослин - інакше заглушить, бо "гречку сахалінську один раз посадите - ніколи не позбудетесь. Чим більше рубаєте - тим більше розповзається в різні сторони".

Бувалі городники кажуть, що це дуже небезпечний інвазійний вид, потрапив до України після Другої світової з просторів радянської росії. Він настільки небезпечний, що його коріння з легкістю нищить фундаменти і покриття там, де росте. Тому важливо знищити кореневу систему. Але все непросто.

У соцмережах люди діляться досвідом зустрічі з гречкою:

Треба на 1,5 метра зняти грунт

А бувалі городники пояснюють, що для того, аби позбутися агресора, потрібно зняти весь грунт на 1,5 метра або ж застосовувати системні гербіциди:

Живуть осмії

Якщо вивести не вдається, то можна й "подружитись" з цією рослиною, адже вона гарно виглядає та добре пахне. У Європі, зокрема в Німеччині, її часто бачать у парках.

Українські садоводи знайшли й практичне застосування: з її гілочок виходять гарні "будиночки" для осмій:

Стебла гречки зовні нагадують бамбук, вони товсті, прямі, колінчасті й порожнисті всередині.

Можна вживати у їжу

Гречка досить життєздатна рослина, навіть коли надземна частина загине від морозів, з настанням весни обов'язково дасть багато молодих паростків. Їх навіть можна використовувати у їжу як молоду спаржу.

А молоде листя й пагони дуже люблять їсти кози, кролики та інші домашні тварини.

Нагадаємо, раніше ми писали: Ранні снігопади та люті морози. Синоптики дали прогноз погоди в Україні з жовтня до січня