У розпалі сезон головної ягоди літа. Кому не можна їсти черешню

Соковита насолода літа: все про черешню та користь її вживання. Черешня - це не просто смачна ягода, але й справжній символ літа. Її насичений солодкий смак, приємний аромат та яскравий колір роблять її улюбленицею багатьох людей. Сезон черешні короткий, тому хочеться насолодитися нею сповна. Дніпровська порадниця розповість про користь вживання черешні, а також про те, кому слід з обережністю ставитися до цієї смачної ягоди.

1. Корисні властивості черешні:

Черешня - це не лише смачний, але й дуже корисний продукт.

Вона багата на:

Вітаміни: A, C, E, групи B.
Мікроелементи: калій, магній, кальцій, залізо, фосфор.
Органічні кислоти: яблучна, лимонна, саліцилова.
Антиоксиданти.
Клітковину.

Черешня має такі корисні властивості:

Зміцнює імунітет.
Покращує роботу серцево-судинної системи.
Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.
Має сечогінний та жовчогінний ефект.
Допомагає при анемії.
Покращує стан шкіри та волосся.
Знижує рівень холестерину.
Має протизапальні та жарознижуючі властивості.

2. Протипоказання до вживання черешні:

Незважаючи на свою користь, черешня може бути шкідлива для деяких людей.

Кому не можна їсти черешню

Протипоказання до вживання черешні:

Цукровий діабет. Черешня містить багато цукру, тому людям з цукровим діабетом слід вживати її з обережністю.
Ожиріння. Черешня також калорійний продукт, тому людям з ожирінням слід обмежити її вживання.
Захворювання шлунково-кишкового тракту. При виразці шлунка, гастриті, панкреатиті слід вживати черешню в невеликих кількостях і після консультації з лікарем.
Алергія. У деяких людей може бути алергія на черешню.
Індивідуальна непереносимість.

Побічні ефекти черешні переважно пов'язані з ураженням нирок і алергічними реакціями.

Тобто, кажуть лікарі, вона може негативно впливати на пацієнтів з хронічними захворюваннями нирок, викликаючи гостре ураження нирок (ниркову недостатність, що порушує нормальні процеси фільтрації нирок).

Черешня містить важливий білок, який діє як основний алерген. Однак, вона зазвичай вважається безпечною, якщо приймати її у рекомендованих дозах. У небагатьох дітей може розвинутися алергія, якщо вони з’їдять надто велику кількість черешні на добу.

Вживання черешні може викликати також проблеми з животом: здуття, діарею, больові відчуття. А тому лікарі радять їсти не більш ніж 300 г черешні за один раз і не більш ніж 1 кг на день.

3. Як правильно вживати черешню:

Щоб отримати максимум користі від черешні, її потрібно правильно вживати.

Ось декілька порад:

Їжте черешню свіжою.
Не рекомендується вживати черешню на голодний шлунок.
Ретельно промивайте черешню перед вживанням.
Не їжте черешню з кісточками.
Вживайте черешню в помірних кількостях.

Черешня - це смачний та корисний продукт, який може принести багато користі вашому організму.

Насамперед важливо зазначити, що в черешні багато антиоксидантів. Водночас, що темніший колір ягід, то більше антоціанів, які мають чимало переваг для здоров'я. Зокрема вони допомагають знизити ризик розвитку серцевих захворювань. Завдяки антиоксидантам черешня допомагає запобігти чи уповільнити пошкодження клітин. Додатковий бонус — черешня містить вітамін С, який сприяє виробленню колагену і приносить користь здоров'ю шкіри.

Проте, важливо знати про протипоказання до її вживання та дотримуватися правил вживання.

Їжте черешню з розумом, і вона подарує вам не лише насолоду, але й здоров'я!