Українці можуть докуповувати пенсію та стаж. Які поради дають у Пенсійному фонді

Як купити страховий стаж та який розмір мінімального внеску необхідно сплачувати у 2024 році. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Пенсійний фонд в Україні. 

Добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування можуть брати як працюючі (застраховані) особи, так і не працюючі.

Добровільні внески можна сплатити як за себе, так і на користь третіх осіб, якщо в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (РЗО) є інформація про особу, на користь якої планується сплачувати добровільні внески, та така особа не є пенсіонером.

Періодичність та розмір сплати добровільних внесків людина визначає самостійно, виходячи із побажань та фінансових можливостей.

Важливо знати: щоб непрацюючій особі було зараховано повний місяць страхового стажу, сума сплачених за цей місяць страхових внесків має бути не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Суми сплачених страхових внесків зараховуються за місяць, у якому кошти надійшли на рахунок Пенсійного фонду України.

З 1 січня 2024 року в Україні змінився розмір мінімального страхового внеску, необхідного для зарахування до страхового стажу одного повного місяця, який зріс до 7100 грн розмір мінімальної заробітної плати. Відповідно, розмір мінімального страхового внеску (а це фактично ціна місяця стажу), що визначається як 22% розміру мінімальної заробітної плати, з 1 січня становить 1562 грн на місяць.

Тобто для зарахування до страхового стажу одного повного місяця застрахованою особою (або за застраховану особу) має бути сплачено 1562 грн страхового внеску (22% х 7100 грн, де 7100 грн — розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2024 року).

Наступне підвищення мінімальної зарплати заплановане на 1 квітня 2024 року — 8000 грн. Таким чином добровільний пенсійний внесок зросте до 1760 грн (8000×22%).

Максимальна база для нарахування єдиного внеску — 106 500 грн з 1 січня та 120 000 грн з 1 квітня 2024 року.

Громадяни, які бажають у 2024 році сплачувати добровільні внески до системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування можуть укласти в електронній формі договір з Пенсійним фондом України через вебпортал електронних послуг ПФУ.

Сплачені внески обліковуються автоматично після надходження коштів на рахунок Фонду. Повідомлення про сплату надійде на вебпорталі електронних послуг ПФУ в особистий кабінет застрахованої особи, на користь якої сплачено внески.

Перевірити дані про зарахування платежу, заробітну плату для пенсії, розрахованої з добровільно сплаченого внеску та кількість днів набутого страхового стажу можна в особистому кабінеті, сформувавши електронну довідку ОК-5.