Увага, зміни!  Новий порядок отримання допомоги на відновлення житла після обстрілів у Дніпрі

Увага, зміни!  Новий порядок отримання допомоги на відновлення житла після обстрілів. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Дніпро соціальний.

Міська рада Дніпра одною з перших в Україні прийняла рішення, розробила і затвердила порядок надання матеріальної допомоги тим, хто втратив житло або тим чиї домівки зазнали ушкоджень і потребували відновлення.

З 2022 року місто витратило на таку матеріальну допомогу майже 181 млн. грн. – для відновлення 1214 постраждалих осель.  Процедуру отримання коштів від міста ми неодноразово описували на сторінках #ДніпроСоціальний, але у червні порядок їх отримання змінився.

Про нововведення сьогодні розповіла начальниця управління соціального захисту населення департаменту соцполітики ДМР Ірина Максименко.
Відтепер міська влада виступатиме співвиконавцем державної програми допомоги, з використанням послуги “ЄВідновлення” у застосунку Дія, що регламентується Постановою КМУ від 21.04.2023 № 381 (зі змінами) та Постановою КМУ від 30.05.2023 № 600 (зі змінами).

Алгоритм дій такий же простий і чіткий

Власник через застосунок Дія, подає заявку на компенсацію від Держави (якщо потрібна допомога в поданні заявки, можна звернутися у ЦНАП);

Заявка надходить до адміністрації району міської ради за місцем знаходження будівлі і спеціально створена там комісія виходить за адресою, проводить огляд постраждалого об'єкту, робить фотофіксацію пошкоджень та складає акт обстеження приватного домоволодіння про його пошкодження або про руйнацію.

Комісія розглядає документи, заповнює чек-лист та вносить все це у Реєстр пошкодженого та знищеного майна, а потім приймає рішення про призначення компенсації або про відмову у ній (з вказівкою про причини відмови) та завантажує його в Реєстр знищеного та пошкодженого майна.

Після затвердження рішення комісії уповноваженим органом, заявник отримує відповідне повідомлення про призначення компенсації.

Заявник очікує надходження коштів на спеціальний картковий рахунок, який також можна одразу відкрити у ДІЇ.

Після надходження коштів власник замовляє виконання робіт та закупівлю будівельних матеріалів.

У разі відмови у наданні допомоги, власник постраждалого житла, як і раніше, може звернутись до управління соціального захисту департаменту (вул. Шевченка, 11), де розглядатиметься можливість надання йому матеріальної допом