Великодні поминки: що можна і чого не можна робити на кладовищі

З наближенням Великодня зростає й потік людей до кладовищ, аби вклонитися покійним родичам. Проте, окрім благоустрою могил, важливо пам'ятати про етичні та християнські норми поведінки під час таких відвідин, повідомляє Дніпровська порадниця.

Священнослужителі Православної церкви України (ПЦУ) наголосили на декількох ключових аспектах.

Відмова від штучних квітів

Церква не схвалює використання штучних квітів на могилах. Їм на заміну краще обирати живі рослини, адже вони не лише естетичніші, але й екологічні. Утилізація штучних квітів завдає шкоди довкіллю, а їхня штучність суперечить природі життя та вічного спокою, який символізує Великдень.

Милостиня замість пиятик

Традиція приносити їжу на кладовище має християнське коріння. Вона сягає часів, коли їжу роздавали бідним на згадку про померлих. Проте, важливо не влаштовувати на кладовищі язичницькі тризни з алкоголем, криками та співами. Це суперечить християнським цінностям та оскверняє священну атмосферу Великодня.

Пам'ятайте про тварин

Не залишайте на могилах їжу, що може зіпсуватися. Це не лише негігієнічно, але й може призвести до того, що тварини з'їдять її, осквернюючи місце поховання.

Етичне ставлення до могил

Категорично забороняється виливати алкоголь на могилу чи залишати його біля хреста. Це не лише неповага до покійного, але й осквернення святої землі.З наближенням Великодня зростає й потік людей до кладовищ, аби вклонитися покійним родичам. Проте, окрім благоустрою могил, важливо пам'ятати про етичні та християнські норми поведінки під час таких відвідин. Священнослужителі Православної церкви України (ПЦУ) наголосили на декількох ключових аспектах.

Також раніше ми писали Поминальна субота 13 квітня: помоліться сьогодні за померлих