Великодній кошик без шкоди для гаманця: що купити заздалегідь

Світле Христове Воскресіння - Великдень - одне з найважливіших християнських свят. Дата його щороку змінюється, але українці вже зараз можуть подбати про продукти для великоднього столу, щоб зекономити час і гроші. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Традиційні великодні страви

Традиційними великодніми стравами вважають, перш за все, ті, що освячуються в церкві та споживаються під час великоднього родинного сніданку.

Наші предки святили здебільшого ту їжу, яку не мали змоги вживати до свята - у період Великого посту. Йдеться про яйця, сир, масло, шинку, ковбаси тощо.

В цілому, на думку більшості людей, у традиційному великодньому кошику обов'язково повинні бути:

  • паска - символ Воскресіння та духовної поживи
  • яйця (крашанки) - символ Всесвіту, духовної повноти, достатку, руху, цілісності
  • масло та сир (молочні продукти) - символ зв'язку людей та Ісуса Христа
  • шинка та ковбаса - символ прощення
  • сіль - символ тієї гіркоти, яку має пізнати кожен християнин, очищаючись від гріхів, оберіг від злих очей
  • гіркий хрін - символ сили та здоров'я

Інші страви, які готують та подають на Великдень:

Інші страви святкового столу пов'язані не так з релігійними звичаями, як з характерними для сезону продуктами й кулінарними традиціями регіону чи родини.

Це можуть бути різноманітні м'ясні страви (холодець, рулети й т.ін.), пироги, закуски, рибні страви, овочі й салати, фрукти, тістечка тощо.

Не забувають більшість українців поставити на стіл також різноманітні напої (в тому числі й алкогольні).

Що купити для великоднього столу вже зараз

Інгредієнти для паски: цукрова пудра, ванільний цукор, родзинки (чи інші сухофрукти), цукати, ультрапастеризоване молоко, дріжджі, декоративна посипка тощо.
Хрін для освячення.
Сіль для освячення й приготування страв.
Вершкове масло для освячення й приготування страв (його можна зберігати в морозильній камері).
Соняшникову олію для приготування страв.
Борошно.
Макарони або крупи.
Цукор.
Мед.
Оцет.
Соуси.
Спеції.
Крохмаль.
Соду.
Консервовані овочі (огірки, помідори, кукурудза, горошок і т.ін.).
Консервовані фрукти (ананас, персик і т.ін.).
Консерви (рибні чи м'ясні).
Квасолю чи інші бобові.
Горіхи.
М'ясо чи фарш (якщо для запланованих вами страв підійдуть розморожені м'ясні інгредієнти).
Сало.
М'ясні делікатеси (буженина чи ковбаси у вакуумній упаковці).
Твердий сир (у вакуумній упаковці).
Напої (безалкогольні та алкогольні).

Завдяки цій пораді ви зможете заздалегідь підготуватися до Великодня й зекономити значну суму грошей.