Відключення світла в Україні за графіками: чи чекати влітку (прогноз)

В Україні відключення світла за графіками можуть тривати і влітку. Причина – значні руйнування потужностей українських електростанцій внаслідок російських атак. Про це йдеться у TelegramУкренерго з посиланням на інтерв’ю члена Наглядової ради енергетичної компанії Юрія Бойка, повідомляє Дніпровська порадниця.

Тому зараз Україна має одночасно зосередитись на вирішенні 2 завдань: відновлювати пошкоджені об’єкти та будувати нові маневрові потужності.

Росіяни зосередилися на знищенні маневрових потужностей, за допомогою яких покривалися ранкові та вечірні піки споживання. Знищено більше 8 ГВт генеруючих потужностей, що складає близько 40% від наявних в системі.

Всі теплові електростанції пошкоджені або зруйновані, тепер їхня частка у виробництві електроенергії знизилась до 5%. Гідроелектростанції також зазнали втрат, дві ГЕС повністю виведені з ладу.

Атомні станції продовжують працювати, але активна ремонтна кампанія, що зазвичай проходить у літній період, знижує їхню потужність.

Довгий світловий день дозволяє сонячним електростанціям покривати ранковий пік споживання електроенергії, іноді забезпечуючи роботу без дефіциту на кілька годин. Вечірній пік споживання складніший, оскільки максимальне споживання припадає на час, коли сонце вже сідає.

Імпорт енергії з сусідніх країн забезпечує до 1,7 ГВт потужності від європейської енергосистеми, частково покриваючи дефіцит.

Обмеження споживання електроенергії ще довго залишатимуться частиною нашого життя через великі втрати потужностей українських електростанцій. Відновити всі генеруючі потужності до зими неможливо, але енергетики роблять все, щоб повернути в роботу якомога більше енергоблоків, — йдеться у повідомленні.

Також раніше ми писали Для чого військовозобов’язаним вклеюють штрих-код у військовий квиток