Випадкова знахідка. У Дніпрі відомий краєзнавець знайшов частину надгробку з німецької колонії

У Дніпрі відомий краєзнавець Артем Костюк передав до музею частину надгробку з німецької лютеранської колонії Йозефсталь (нині - селище Самарівка у межах Дніпра). Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на ФБ історичного музею.

Нагадаємо, що у колекції музею зберігається надгробок Самуїла Контеніуса, екстраординарного члена опікунського комітету по іноземних поселенцях Південного краю.

Він також був випадковою знахідкою з колишньої Йозефсталі студента історичного факультету ДНУ імені Олеся Гончара Василя Журавля у 2004 році.

Після Другої світової війни німецьке кладовище Йозефсталі, за свідченнями старожилів, було знесене бульдозерами (вочевидь, за наказом радянської влади).
 

Надгробок С. Контеніуса використовувся місцевими мешканцями як місце для риболовлі. Допоки уважний студент не звернув на це увагу і не повідомив про це своїм викладачам.

  І наразі ми маємо другий приклад того, що історичну пам'ять не можна розрити бульдозерами, задавити гусінями танків, спалити у вогні чи підірвати найпотужнішими КАБами. Вона буде знайдена, зібрана по фрагментах і збережена, - прокоментували значущу подію в історичному музеї.

Нагадаємо, ранішем ми писали

Балка Сажівка: зачароване урочище поблизу Дніпра (фото)