Вирує, як справжній. Як 10 років тому у Дніпрі відкривали водоспад «Поріг ревучий» (фото)

Рукотворний водоспад "Поріг ревучий" з'явився на Монастирському острові у Дніпрі майже 10 років тому, у вересні 2013 року. Його відкрили у вересні на честь дня народження міста. Дніпряни вже звикли до нього, як до справжнього, між тим це штучний водоспад, тим й цінний, тому що такого ніде немає. Про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на інтернет-джерела і фотофакти містян.

Водоспад створили  на схилах Монастирського острова, де є природній виступ гірських порід. Щоб вода, вирувала крізь перешкоди. 

Коди все було готово, "Поріг ревучий" було відкрито під гарматні постріли. Це було дуже вразливо.

Неподалік на острові встановлений найбільший в Україніі пам' ятник Тарасу Шевченко. А саме він колись написав у "Заповіті" : «...Щоб чути, як вирує і реве ревучий». Можна сказати, що у Днііпрі виконали бажання Кобзаря і влаштували водоспад  для того, щоб вирував та ревів.

Урочистості відкриття водоспаду влаштували грандіозні. Тисячі городян зібралися на набережній помилуватися небаченим видовищем.

При облаштуванні водоспаду з моноліту не знятий жоден камінь, ми до цього поставилися дуже відповідально, прибрали лише глину та ґрунт. Ми навіть завезли камінь, причому підбирали його таким чином, щоб він був того ж віку, що й граніт на острові. Це каміння зібране в степах Солонянського району, підібрано, привезено сюди і змонтовано на водоспад - розповів тоді міський голова Іван Куліченко.

Водоспад споруджений над гранітним виступом острова, тому верхню частину конструкції зробили насипною. Для цього спеціально  завезли ще 70 тонн граніту.

Декоративний водоспад «Поріг ревучий» створили, щоб нагадати про могутність та незламність краю та характеру українців. І присвятили його найбільшому порогу Дніпра - Ненаситцю, або Ревучому. Він зник після побудови та запуску Запорізької ГЕС. Поріг мав 12 скель або рядів, які перетинали течію. Водоспад перейняв назву й наче відродив історію.
Висота водоспаду 17 метрів, ширина 20 метрів, Воду для нього беруть із Дніпра, одномоментно насоси викачують із річки близько 4 кубів води, за годину через водоспад проходить 1060 кубічних метрів. Водоспад може працювати у кількох режимах, зокрема й економному. Взимку водоспад не працюватиме, вже 15 листопада його законсервують до травня наступного року.

Раніше ми писали про: Півтори тисячі гостей і подарунки від міста: один з найбільших у Дніпрі палаців культури «Шинник» відзначив 50-річчя