Водії хапаються за серце. В Україні з 1 грудня важливе нововведення

Що зміниться для українських автомобілістів з 1 грудня: нововведення, на яке чекали багато хто. В Україні розпочнеться революційний проект. З 1 грудня чесні та прозорі іспити на водійські права стають обов'язковими на всій території. З 1 грудня в Україні стартує значимий проект, спрямований на забезпечення чесності та прозорості процесу складання іспитів на отримання прав водія, повідомляє Дніпровська панорама.

Цей пілотний проект, який успішно працював у Харківській, Чернівецькій, Тернопільській, Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій та Миколаївській областях, тепер буде розширено на всю територію країни.

 Суть нововведення полягає в тому, що з 1 грудня теоретичні та практичні іспити будуть проводитися виключно у сервісних центрах Міністерства внутрішніх справ (МВС) у зазначених галузях, які беруть активну участь у даному пілотному проекті. Ці центри, крім стандартних послуг з реєстрації транспортних засобів та видачі посвідчень водіїв, стають своєрідними "екзаменаційними хабами". Вони обладнані відеокамерами з аудіозаписом, які фіксують процес іспиту, за винятком можливості шахрайства або надання підказок з боку.

Додаткова важлива деталь у тому, що майбутні водії мають можливість оскаржити результати іспитів протягом десяти днів. Для цього необхідно звернутися із заявою до регіонального сервісного центру МВС тієї області, де проходив іспит. Копія відеозапису також доступна для отримання протягом 30 днів.

Процес обслуговування в сервісних центрах МВС регламентований попереднім електронним записом: на теоретичний іспит можна записатися за 14 днів наперед, а на практичний - за 21 день. Також можливий запис через термінали, встановлені у приміщеннях сервісних центрів, де талони генеруються на день звернення та на 3 дні вперед.

Цей пілотний проект, запроваджений півроку тому, пройшов три етапи, починаючи із Львівської, Київської, Одеської та Вінницької областей. Згідно з результатами, середня успішність кандидатів у водії залишає бажати кращого: лише 24% склали теоретичний іспит з першого разу, а практичний іспит успішно пройшли лише 35%. Ці цифри наголошують на необхідності покращення підготовки майбутніх водіїв до правил дорожнього руху та безпечного керування транспортними засобами.