Вона на вагу золота. Яка річкова риба найкорисніша
Річкова риба завжди була невід’ємною частиною української кухні. Її свіжий, ніжний смак і багатий вітамінно-мінеральний склад роблять її незамінним продуктом на будь-якому столі. А доступність у свіжому вигляді робить річкову рибу ще більш привабливою для українців. Яка ж річкова риба найкорисніша, а яку краще не споживати, розповість Дніпровська порадниця.
До найкорисніших видів річкової риби відносять сома, коропа, карася, щуку та судака. І ось чому.
Сом
Сом є цінним джерелом білка. На 100 продукту його приходиться 16 грамів. Тож це чудовий вибір для людей, які худнуть або слідкують за своєю фігурою.
Короп
Короп сприяє налагодженню роботи кишківника, пришвидшує метаболізм, а також допомагає нормалізувати рівень цукру в крові. Також вживання коропа дозволяє активно працювати мозку, покращує пам’ять і навіть має омолоджувальний ефект для всього організму.
Чому річкова риба така корисна
Багате джерело білка: Річкова риба – це легкозасвоюваний білок, який необхідний для росту і відновлення тканин організму.
Омега-3 жирні кислоти: Хоча в меншій кількості, ніж у морській рибі, але річкова риба також містить ці корисні жирні кислоти, які сприяють здоров'ю серця і судин.
Вітаміни і мінерали: Річкова риба багата на вітаміни групи B, фосфор, йод та інші корисні речовини, які зміцнюють імунітет, покращують роботу мозку і нервової системи.
Низький вміст жиру: Багато видів річкової риби мають низький вміст жиру, що робить їх ідеальними для дієтичного харчування.
Карась
Вітаміни А, В, С, Е, РР, а також йод, фосфор, фтор, кальцій, магній, натрій, залізо, сірка – усе це отримує людина, коли їсть карасів. У результаті має гарну шкіру та волосся, а ще міцний імунітет. Також вживання карасів показане для підтримки роботи щитоподібної залози. Єдина проблема, якщо це можна так назвати, велика кількість кісток, які треба вибирати, коли їсте таку рибу.
Щука
Хижак, м’ясо якого також багате на вітаміни та мікроелементи. Воно легко засвоюється організмом, тому усі корисні речовини потраплять за призначенням. М’ясо річкової щуки низькокалорійне і з великим вмістом білка, тому підходить для дієтичного харчування.
Судак
Судак практично не містить жиру. А нутрієнтів, тобто корисних для людського організму речовин, у ньому багато. Натрій, калій, вітаміни A, B6, C, ніацин, тіамін, залізо, кальцій, магній, фосфор позитивно впливають на кістки та м’язи. Судак допомагає профілактувати серцево-судинні захворювання.
Яку рибу краще не їсти
Серед видів річкової риби немає таких, які прямо протипоказані для вживання. Однак велике значення має середовище проживання риби. Найбільша небезпека полягає в тому, що річкова риба може бути заражена паразитами, адже вона не заморожується. Тож уникайте вживання риби, походження якої ви не знаєте.
Приготування річкової риби повинне включати ретельну термічну обробку. Це дозволяє знищити можливих паразитів і їхні яйця. Більш корисними для здоров’я є варені, тушковані або запечені страви з риби. А смаження додає загалом здоровому продукту зайві калорії.
Нагадаємо, раніше ми писали
Трофейна рибалка на Дніпрі: дві перемоги за одну ніч