Вулиця Гоголя в Дніпрі. Чому отримала таку назву і як називалась раніше (цікава історія і фото)

Вулицю Гоголя в Дніпрі, напевне, знає кожен. Проте, чому вона отримала саме таку назву і як називалась раніше, розповість Дніпровська порадниця з посиланням на фб Історія в фотографіях Єкатеринослав Дніпропетровськ.

Вулиця Гоголя. В 70-х роках XVIII століття поблизу Половиці була заснована багатолюдна слобода Волошська. В ній проживали волохи, яких запорізькі козаки звільнили із полону у кримських татар. За розпорядженням коша вони були поселені на річці Сурі з тим, щоб займатись землеробством і городництвом.  Волохи - предки сучасних молдаван та румунів.
В документах Катеринославської єпархії ця слобода називалася Волоською. Що відомо про вулицю Гоголя, які таємниці та історію вона має.

Пізніше, коли виник Катеринослав, по сучасній вулиці Гоголя проходив тракт на цю слободу. Тому вулиця згодом і була названа Волошською або Волоською.
У 1909 році, під час святкування сторіччя з дня народження письменника Миколи Васильовича Гоголя (1809—1852), за пропозицією передової громадськості Катеринослава вулиці було присвоєне ім'я Гоголя.

Формування вулиці Гоголя слід віднести до кінця 30-х років ХІХ століття. Саме в цей період почали забудовувати Новодворянську вулицю (Дзержинського).
Спочатку вулиця простягалась всього на два квартали від Катерининського проспекту (К.Маркса) до вулиці Нагірної
(Паторжинського), а далі стояли лише мазанки та окремі хатинки-на значній віддалі одна від одної у бік балки.
Наприкінці ХІХ століття Волоську вулицю значно розширили. З'явилась можливість спланувати дві бруківки, бульвар, так що ширина вулиці досягла 50 метрів. В цей же період тут з'являються перші кам'яні будинки.

Підпис під фото - Наприкінці ХІХ століття Волоську вулицю значно розширили. З'явилась можливість спланувати дві бруківки, бульвар, так що ширина вулиці досягла 50 метрів. В цей же період тут з'являються перші кам'яні будинки.
На фото 1919 рік. Кут вулиць Гоголя та Шевченка. Особняк Непокойчицького.


На розі вулиць Нагірної і Гоголя (будинок 23) в 1920-х роках мешкав тоді ще мало кому відомий майбутній видатний український оперний співак, народний артист СРСР, професор Іван Сергійович Паторжинський. 
Biн закінчив Катеринославську духовну семінарію, а в 1922 році Катеринославаську консерваторію. Будучи студентом, він виступав у багатьох концертах.
Своє друге життя вулиця розпочала в післявоєнні роки. Тут розміщуються середні спеціальні навчальні заклади.

Підпис під фото - В пам'ять про славного письменника на перехрестi Шевченкiвскої та Гоголя було встановлено перший памя'тник М.В. Гоголю. На фото 1949 рiк. Колекція Грицаєнка С.Г.

Серед них будівельний технікум (вул. Гоголя, 29), заснований у 1944 році. Технікум готує техніків - будівельників та технологів.
В його стінах навчаються: на денному відділенні- 1016 студентів і на вечірньому 478. Багато фахівців, викладачів будівельного технікуму працюють тут з дня його заснування.
На вулиці Гоголя (№ 15) височить i будинок іншого середнього учбового закладу.
Мова про промислово - економічний технікум. Він заснований у 1958 році і має три відділення: денне, вечірнє, заочне. Є на Гоголівській вулиці і інші державні установи.
В пам'ять про славного письменника, на перехрестi вулиць Шевченко та Гоголя, було встановлено перший памя'тник Гоголю.
Згодом, у 1959 р. на перетині з проспектом К. Маркса встановлено новий пам'ятник М. В. Гоголю.

Підпис під фото - Кінець 1950-х. Вулиця Гоголя. Архів Тетяни Рибінської (Мішустіної).

Підпис під фото - 1959 рік. Відкриття пам'ятника Гоголю, на перетині проспекту К.Маркса та вул. Гоголя


За матерiалами книги 1967 р. "Вулиці і площі Днiпропетровська". Під загальною редакцією заступника директора Дніпропетровського
історичного музею ім. Д. І. Яворницького по науковій частині Г. І. ШЕВЧЕНКА.

Нагадаємо, раніше ми писали

Токівський водоспад. Найкрасивіше місце відпочинку серед степів Дніпропетровщини