Як ідеально вимити витяжку на кухні: покрокова інструкція

Великдень – одне з найсвітліших та найулюбленіших свят українців. І, як завжди перед святами, хочеться навести лад вдома, створити затишок та атмосферу чистоти. Сьогодні ми поділимося з вами декількома порадами, які допоможуть вам швидко та ефективно прибрати вдома перед Великоднем. Давайте розглянемо такий варіант, як швидко та якісно помити витяжку на кухні.

Витяжка – незамінний помічник на кухні, який рятує нас від кіптяви, жиру та неприємних запахів. Проте, з часом вона й сама забруднюється, тьмяніючи та втрачаючи свою ефективність. Тож, як же ідеально помити витяжку в домашніх умовах. Про це розповість Дніпровська порадниця

Найпростіший і ефективний спосіб чищення витяжки - використання спеціальних засобів, призначених для видалення жиру. Якщо таких у вас немає під рукою, можна використовувати звичайну соду, оцет або мильний розчин. В жодному разі не використовуйте розчинник і не намагайтеся зняти шар жиру і кіптяви за допомогою ножа або металевої губки. 

Врахуйте, що швидко очистити витяжку можна тільки в одному випадку - якщо ви тримаєте її в чистоті. Якщо ж ви згадуєте про витяжку тільки тоді, коли вона перестає нормально працювати - вам доведеться запастися рукавичками, миючими засобами, губками та терпінням.  

Покрокова інструкція:

1. Підготовка:

Від'єднайте витяжку від мережі електроживлення. Це запобіжить ураженню електричним струмом під час чищення.
Зніміть фільтри. Жирові та вугільні фільтри зазвичай легко знімаються. Покладіть їх у миску з гарячою водою з додаванням миючого засобу для посуду. Залиште їх відмокати на 30-40 хвилин.
Застеліть підлогу та робочу поверхню старими ганчірками або газетами. Це допоможе захистити їх від крапель жиру та бруду.


2. Очищення корпусу:

Виберіть відповідний засіб для чищення. Уникайте використання агресивних хімічних засобів, які можуть пошкодити поверхню витяжки. Краще використовувати миючий засіб для посуду, розведений з водою, або спеціальний засіб для чищення витяжок.
Нанесіть засіб на корпус витяжки. За допомогою м'якої губки або ганчірки ретельно протріть всі забруднені ділянки.
Змийте засіб чистою водою.
Протріть корпус витяжки насухо м'якою ганчіркою.

3. Чищення фільтрів:

Вимийте фільтри в мильній воді. За допомогою щітки видаліть з них залишки жиру та бруду.
Промийте фільтри чистою водою.
Дайте фільтрам повністю висохнути.

4. Збирання:

Встановіть фільтри на місце.
Під'єднайте витяжку до мережі електроживлення.
Включіть витяжку та переконайтеся, що вона працює належним чином.

Порада:

Для кращого ефекту рекомендується чистити витяжку 1 раз на місяць.
Якщо на вашій кухні дуже багато готують, можливо, вам доведеться чистити її частіше.
Ви можете використовувати народні засоби для чищення витяжки, такі як сода, оцет або лимонний сік.
Дотримуючись цих простих порад, ви зможете без проблем очистити свою витяжку та зберегти її чистою та ефективною протягом довгих років.

Що робити, якщо витяжка не тягне

Витяжка може погано тягнути з двох причин: або забилися канали витяжної вентиляції, або витяжку неправильно встановили. Проблема в тому, що у висотному багатоквартирному будинку прочистити вентиляційний канал самостійно неможливо. Тому, якщо ви помітили, що ваша витяжка перестала тягнути - не поспішайте викидати її та купувати нову. Можливо, має сенс викликати майстра для прочищення вентиляційного каналу.

Як почистити витяжку лимонною кислотою

Витяжку можна очистити як лимонною кислотою, так і свіжим лимоном. Якщо ви вирішили використовувати звичайний лимон - просто рясно натріть лимоном все забруднені місця. Через 20-30 хвилин промийте витяжку з використанням миючих засобів.

Якщо ж у вас лимонна кислота - протріть витяжку вологою губкою і рясно посипте кислотою найбільш забруднені місця. Через 20 хвилин протріть витяжку чистою вологою губкою.

Як почистити витяжку содою та оцтом

Змочіть губку в 9%-му розчині оцту, ретельно протріть всі брудні місця. Якщо фільтр дуже забруднений, його краще зняти, помістити в миску або противний і залити оцтом на 20-30 хвилин. Через 30 хвилин змийте оцет, і за допомогою щітки очистить всі забруднені місця.

Однак врахуйте, що з серйозними забрудненнями оцет може не впоратися. Якщо випадок запущений, краще використовувати соду. Протріть вологою губкою витяжку і фільтр і рясно нанесіть на поверхню харчову соду. Залиште на 30-40 хвилин, після чого змийте всі забруднення.

Як почистити сітку витяжки

Щоб очистити сітку витяжки її краще зняти. Найпростіший і зручний варіант - використовувати деко, в якому можна залишити сітку відмокати в миючому засобі. Не використовуйте для миття сітки металеві щітки. Краще користуватися жорсткою губкою або старою зубною щіткою.