Як підготувати виноград до зими: 3 головні кроки для захисту врожаю від морозів і шкідників
Оброблення винограду суттєво полегшить роботу протягом усього сезону, а також знизить ризики того, що врожай постраждає від грибків чи шкідників, повідомляє Дніпровська порадниця.
Перед настанням холодів виноградні кущі потрібно підживити, щоб до ґрунту потрапили поживні елементи, які рослини витратили протягом сезону, а також обрізати та вкрити різними матеріалами, щоб вони не загинули від морозів і гризунів.
На виноградному кущі треба не просто виконати стандартне обрізання, а добре придивитися і видалити кожен пагін, уражений хворобами чи шкідниками.
Проводити обрізання потрібно після перших заморозків або одразу після листопада, коли в кущі відбувається відтік поживних речовин у кореневу систему.
Найчастіше виноград присипають на зиму землею, соломою, лапником та іншими природними матеріалами. Також для цієї процедури використовують шифер, спанбонд і навіть руберойд. Залежно від того, наскільки суворі зими, ці матеріали можна комбінувати між собою або використовувати окремо.
Також раніше ми писали Посадіть цю багаторічну квітку в листопаді і отримаєте цвітіння від весни до снігу