Як правильно вибрати диван для сну

Останнім часом дивани все частіше використовують для повсякденного сну, особливо власники малогабаритних квартир. Тим більше, що сучасні моделі цілком можуть стати гідною альтернативою ліжку. Але щоб диван був по-справжньому комфортабельним спальним місцем, яке забезпечує повноцінний якісний сон, важливо грамотно підійти до його вибору. Фахівці фабрики “Тріумф” розповіли, на які основні параметри та конструктивні особливості варто звернути увагу під час вибору цього предмету меблів.

диван для сну

Яким має бути диван для щоденного сну

Сучасні дивани - це складні конструкції зі спеціальними механізмами та наповнювачами, які легко витримують щоденну експлуатацію і з точки зору зручності майже не поступаються ліжкам.

Ідеальний диван, на якому планується спати кожен день, повинен бути надійним, швидко і легко розкладатися, мати ортопедичні властивості, щоб забезпечувати правильне анатомічне положення тіла під час нічного відпочинку, бути досить просторим. Добре, якщо у нього будуть висувні ящики та відсіки для зберігання постільних речей.

Вибираючи модель для сну, слід звертати увагу на такі параметри:

  • механізм розкладання
  • тип каркасу
  • основа спального місця
  • наповнення
  • розмір
  • обивка.

диван для сну

Механізм трансформації дивану

Механізм трансформації - це власне спосіб розкладання дивана, тобто його перетворення на спальне місце. Він повинен бути міцним, щоб витримувати численні цикли складання-розкладання, і при цьому простим, щоб впоратися з цим завданням могла будь-яка людина, незалежно від віку, статі та рівня фізичної підготовки. А ще – утворювати рівне місце для нічного відпочинку.

За способом трансформації дивани ділять кілька типів. Найходовіші:

  • розкладні. Це м'які меблі з механізмами «книжка» та «клік-клак». Щоб перетворити такий диван на повноцінне спальне місце, необхідно спочатку підняти сидіння до характерного клацання (спинка в результаті прийме горизонтальне положення) і потім опустити. Різниця між механізмами «книжка» та «клік-клак» у тому, що перший забезпечує два положення (сидячи і лежачи), а другий — три (сидячи, лежачи та напівлежачи/напівсидя). Це недорогі механізми, але досить важкі та громіздкі. До того ж, найчастіше при розкладанні спинка та сидіння утворюють не ідеально рівну поверхню, що може вимагати використання додаткового тонкого матраца – топера. Зате такі дивани, як правило, мають місткі відсіки для зберігання білизни;
  • висувні та такі, що викочуються. До цього типу відносять дивани з механізмами «єврокнижка» та «пума». Перший – це більш сучасна та вдосконалена версія «книжки». Розкладається він легко: потрібно потягнути сидіння за ремінець вперед і на порожнє місце, що утворилося, опустити спинку. Рух конструкції здійснюється за рахунок роликів, які забезпечують легке ковзання. Диван з механізмом трансформації «пума» розкладається схожим чином: достатньо підняти сидіння і потягнути його на себе, воно «крочить» вперед, а на простір, що звільнився, виїде додаткова м'яка платформа або матрац. Висувні дивани, що викочуються, зазвичай компактні, надійні, легко розкладаються, не псують підлогу і формують ідеально рівне спальне місце;
  • розкладачки - французькі та американські (седафлекс). Дивани з таким механізмом трансформації називаються так тому, що спосіб їхнього розкладання нагадує звичайну розкладачку. Для повсякденного сну вони не дуже зручні. Як спальне місце їх використовують іноді - в основному для розміщення гостей. У таких диванів також немає ящиків і ніш для постільних речей.

диван для сну

Каркас дивану

Каркас – це основа дивана, і вона має бути максимально міцною, особливо якщо його планується експлуатувати щодня. Надійність каркасу залежить від матеріалу: бажано, щоб він міг витримувати механічні дії, не просідати і з часом не втрачати форму. Найчастіше використовують:

  • натуральну деревину, зазвичай бук, дуб, горіх, сосну. Це відмінний матеріал для каркасу м'яких меблів, тому що за умови грамотної обробки він є досить міцним, надійним та довговічним, а ще екологічним;
  • метал. Точніше, металеві труби з певною товщиною стінки, з яких виготовляють міцну конструкцію – в ідеалі методом кування або гнуття. Якщо використовуються болти або інші кріплення, диван може скрипіти. Металевий каркас має бути оброблений спеціальним складом для захисту від корозії.

Основа спального місця

Для комфортного нічного відпочинку на дивані основа спального місця має не менше значення, ніж його каркас. У недорогих моделях часто використовують ДСП або фанеру, але ці матеріали не можуть похвалитися надійністю, та й спати на такому дивані навряд чи буде зручно: при частій експлуатації він швидко продавиться, а при великому навантаженні може тріснути.

диван для сну

Для щоденного сну краще вибирати дивани, у яких як основа для спального місця використовуються:

  • металеві ські сітки з квадратним перетином;
  • металеві сітки у вигляді хвилі;
  • брезентові смуги, переплетені між собою;
  • цільне брезентове полотно (як на розкладачках);
  • ламелі;
  • комбіновані конструкції.

Останні два варіанти – найпоширеніші. Ламелі є дерев'яними пластинами, які можуть бути злегка вигнутими або прямими. Вони міцні, при цьому легкі та пружні, і є оптимальною основою для спального місця. Основу комбінованих конструкцій, як правило, становить дротяна сітка, яка доповнюється брезентовими стрічками. Такі основи для диванів досить надійні, легко витримують велику вагу та довговічні.

Наповнення спального місця

Те, наскільки комфортним буде спальне місце дивана, залежить насамперед від його наповнення. Саме матеріал наповнювача відповідає за збереження форми, підтримку хребта в анатомічно правильному положенні та стійкість до механічних навантажень, і тому є запорукою якісного сну.

Одним із найпоширеніших наповнювачів для сучасних диванів є пінополіуретан (ППУ), який може мати різну щільність, жорсткість та товщину. Це досить міцний і водночас пружний матеріал, який добре підлаштовується під контури тіла та після зняття навантаження швидко повертає вихідну форму, згодом не деформується. Він не накопичує пил, бруд і запахи, швидко випаровує зайву вологу, екологічний та гіпоалергенний.

При цьому сам ППУ буває різної якості: м'який, міцніший і з ефектом пам'яті. Від цього багато в чому залежить не тільки комфорт, а й вартість дивану.

диван для сну

Не меншою популярністю користуються наповнювачі з урахуванням пружинних блоків. Вони бувають двох типів: Bonnel (залежний) та Pocket Spring (незалежний).

Bonnel є конструкцією зі з'єднаних між собою в єдиний моноліт пружин, найчастіше конусоподібних. Така система відрізняється високою стабільністю, але практично позбавляє спальне місце дивана ортопедичних властивостей через те, що навантаження розподіляється по всій поверхні, а не локально. І якщо спати вдвох, особливо за значної різниці у вазі, може виникнути ефект гамака. При цьому наповнювачі на основі таких конструкцій досить міцні, надійні, довговічні та відрізняються невисокою вартістю.

Pocket Spring відрізняється тим, що тут усі пружини поміщені в окремі чохли та надійно закріплені. У результаті кожна з них реагує на свою область навантаження, причому всі компоненти залишаються рівними, стабільними. Тому система називається незалежною. Дивани з таким наповнювачем спального місця чудово підходять для щоденного сну як для однієї людини, так і для двох, причому з будь-якою масою тіла. До того ж, вони мають ортопедичні властивості, забезпечуючи природне становище хребта під час нічного відпочинку та розслаблення м'язів. Єдиний недолік такого наповнення – відносно висока вартість.

Пружинний блок у наповнювачі дивана зазвичай розташовується між шарами інших матеріалів, утворюючи своєрідний сендвіч. Серед таких матеріалів можуть бути і синтетичні, і натуральні, наприклад, спінений пінополіуретан, кокосова койра, повсть, овеча вовна, холофайбер та інші.

Розмір спального місця

Розмір потрібно підбирати з урахуванням зростання того чи тих, хто планує на ньому спати. Оптимальна довжина спального місця зазвичай розраховується так: до зростання людини додають 10-20 см. Якщо двоспальний диван, орієнтуватися слід на зростання того, хто вище. Вибираючи відповідну ширину, потрібно враховувати, що під час сну людина повинна мати можливість вільно повертатися, зручно перекладати руки та ноги. Якщо спати будуть двоє, місця має бути достатньо для комфортного розташування обох. Стандартними вважаються такі параметри: 80х190 см для односпального дивана та 140-160х190-200 см - для двоспального. При цьому багато фабрик виготовляють дивани на замовлення з потрібними покупцю розмірами спального місця.

диван для сну

Обивка

Обивку дивана багато хто вибирає за кольором — щоб він гармонійно вписався в інтер'єр кімнати. Однак важливо звернути увагу і на сам матеріал. Оббивна тканина повинна бути міцною, зносостійкою, щоб витримувати щоденні розкладання та складання дивана, пило-, брудо- та вологовідштовхувальної, легкої у догляді, а якщо в будинку є кішки чи собаки — ще й мати властивість «антикіготь».

У сучасних моделях для оббивки найчастіше використовують такі тканини, як жаккард та його різновид шеніл, флок, мікрофібра, тефлонові тканини. Вони практичні, стійкі до зношування, довго не втрачають привабливого вигляду.

Що потрібно зробити перед покупкою дивану для сну?

Визначитися з типом механізму розкладання, видом каркасу, конструкцією основи, матеріалом наповнювача та оббивкою дивану недостатньо, підкреслюють в компанії “Тріумф”. Перш ніж вирушати в меблевий магазин або салон, потрібно знати, чи підійде обрана модель до вашої кімнати за габаритами. Диван повинен вільно вставати у відведене для нього місце і поміщатися там як у зібраному, так і розкладеному вигляді (для деяких моделей, наприклад, «книжки», треба зробити ще запас за задньою стінкою). Грамотний вибір розміру дивану дозволить не лише помістити його у потрібне місце без здавлювання та деформації, але й заощадити простір кімнати.

Вже перебуваючи в магазині, варто прилягти на диван, щоб зрозуміти, наскільки він зручний для сну, наскільки міцна і надійна конструкція (не скрипить, не хитається). Також обов'язково потрібно перевірити механізм трансформації: кілька разів самостійно, без допомоги продавця-консультанта, розкласти і зібрати диван, щоб переконатися, що все працює як слід, без збоїв та заїдань.

Крім того, якщо це можливо, слід оглянути каркас та основу спального місця, перевіривши всі елементи конструкції на цілісність та міцність. Уважний підхід до вибору дивана допоможе уникнути неприємних сюрпризів при подальшій експлуатації.