Як прискорити дозрівання баклажанів. Поради по догляду та підживленню

Умілі дачники знають що, щоб прискорити процес дозрівання баклажанів, необхідно прищипнути верхівку, позбутися деяких листів і квітів. Листя, яке не заважає дозрівати плодам, має залишитися, тому що воно бере участь у процесі дозрівання плодів. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Осінь не за горами, а на грядках ще зелені баклажани? Не поспішайте засмучуватися! Є кілька способів, як допомогти вашим овочам швидше дозріти і порадувати вас смачним урожаєм.

Чому баклажани можуть довго не дозрівати?

Існує кілька причин, чому баклажани можуть затримуватися у своєму розвитку:

Несприятливі погодні умови: Холодні ночі, недостатня кількість сонця або надмірна вологість можуть сповільнити процес дозрівання.
Неправильний догляд: Недостатнє поливання, відсутність підживлення або надмірне загущення посадок також впливають на швидкість дозрівання плодів.
Сорт баклажану: Деякі сорти дозрівають довше за інші.

Терміни дозрівання плодів мають бути зазначені на упаковці насіння. Якщо у вас насіння невідомого походження, визначити терміни дозрівання допоможе метод пальпації. Якщо плід дозрів - на нього потрібно натиснути пальцями, і якщо вм'ятина швидко зникла, плоди можна зривати з куща. Переспілі плоди стають бурими і з прожилками зелені. Це говорить про те, що розпочався процес дозрівання насіння всередині плода.

На етапі активного плодоношення баклажани чудово вбирають органічні речовини - коров'як, курячий послід і сечовину. У цей період не варто підгодовувати баклажани настоями трав, компостом і перегноєм, тому що в їх складі міститься велика кількість азоту. У період плодоношення азот рослинам не потрібний.

Чим можна підгодувати баклажани у цей період?

Розчиніть у відрі води столову ложку калійної солі і пару столових ложок суперфосфату. Можна додати кілька мікродобрив. Баклажани чудово реагують на розчин монофосфату. Можна скомбінувати органічні та мінеральні добрива.

Полив грядок у цей час потрібно скоротити, до 2 разів на 14 днів. Наприкінці місяця достатньо поливати грядки 1 раз на 7 днів. Не зашкодить і обприскування листя у період. Використовуйте для поливу та обприскування теплу воду, щоб баклажани не відчували стрес.

Народні засоби для прискорення дозрівання

Йод: Розчин йоду (кілька крапель на літр води) стимулює дозрівання плодів. Обприскуйте рослини цим розчином раз на тиждень.
Борна кислота: Борна кислота також сприяє дозріванню плодів. Розведіть її у воді згідно з інструкцією і обприскайте рослини.
Дріжджова підживка: Дріжджі містять багато корисних речовин, які стимулюють ріст і розвиток рослин. Розведіть дріжджі у воді і полийте баклажани.
Важливо пам'ятати: будь-які хімічні препарати слід використовувати з обережністю і строго дотримуючись інструкції.

Застосовуючи ці прості поради, ви зможете насолодитися смачними і здоровими баклажанами навіть у кінці літа.