Як скористатися безоплатним лікуванням безпліддя в Україні: інструкція

Кількість безплідних пар в Україні продовжує зростати, тому в 2024 році до Програми медичних гарантій було включено новий пакет — «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення in vitro)». Цей пакет дає можливість значно збільшити шанси пар стати батьками, надаючи можливість безкоштовно скористатися послугами штучного запліднення. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Міністерство охорони здоров'я України.

Державні заходи спрямовані на вирішення демографічної кризи та забезпечення доступу до лікування безпліддя для чоловіків і жінок.

З початку року вже 977 українок скористалися можливістю пройти безкоштовне лікування. А 368 жінок завагітніли після проведених процедур, за даними Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

На сьогодні 18 медичних закладів, включаючи приватні, комунальні та державні клініки, підписали угоди з НСЗУ, що дозволяє пацієнтам отримувати послуги безкоштовно, незалежно від місця їхнього проживання.

У серпні 2024 року Кабінет Міністрів України підвищив тариф на лікування безпліддя: за один цикл штучного запліднення держава тепер компенсує 84 826 гривень (порівняно з попередніми 60 324 гривнями). Також до переліку послуг було додано нові можливості, зокрема, кріозаморозку та зберігання статевих клітин, генетичний скринінг та більше лікарських засобів для лікування.

Для отримання послуг необхідно отримати електронне направлення від медзакладу, мати встановлений діагноз «безпліддя» та звернутися до закладу, який співпрацює з НСЗУ. Лікування можна проходити амбулаторно або стаціонарно, залежно від призначень лікаря.

Цей крок значно розширює доступність та можливості для лікування безпліддя в Україні.

Також раніше ми писали Безкоштовна стоматологія в Дніпрі: хто може скористатись послугами