Розширили перелік: кому нададуть відстрочку від мобілізації

Частина військовозобов'язаних має право на відстрочку від мобілізації. Нещодавно Верховна Рада ухвалила новий законопроект, який розширює список цих категорій. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Якщо раніше відстрочку від мобілізації могли отримати ті, у кого рідні брат чи сестра, батьки чи діти загинули внаслідок військових дій чи зникли безвісти на війні, то тепер до них додалися ті, хто під час дій втратив неповнорідного брата чи сестру. Можуть отримати відстрочку ті, хто виховує дитину, тоді як її батько перебуває на фронті або якщо другий батько помер, зник безвісти або позбавлений батьківських прав.

Також право на відстрочку мають люди з інвалідністю всіх груп або ті, хто містить неповнолітню дитину з будь-якою групою інвалідності. Ті, хто виховує трьох і більше неповнолітніх дітей і не мають заборгованості по аліментах. Її можуть отримати студенти денної або дуальної форми навчання за умови, що вони отримують рівень освіти вище за попередній. Тобто ті, хто здобуває другу освіту, не підпадають під цю категорію, оскільки вони здобувають освіту одного рівня.

Серед викладачів право на відстрочку від мобілізації мають науково-педагогічні та науковці, які викладають у вузах та мають науковий ступінь. Ті, хто викладає у вузах та ПТУ, але за умови якщо працюють на 0,75 ставки. Якщо викладач працює лише на половину ставки, його можуть мобілізувати.

Не мають права на відстрочку

Не можуть отримати відстрочку студенти, які здобувають другу вищу освіту, або учні заочної та вечірньої форми навчання, багатодітні батьки, які мають заборгованість по аліментах, самотні батьки, якщо при цьому другий (батько чи мати дитини) не позбавлений батьківських прав, не визнаний зниклим безвісти або померлим.

Також не дадуть відстрочку тим військовозобов'язаним, які працюють на підприємствах Міністерства оборони, тим, хто раніше мав статус «обмежено придатний».

Якщо вручили повістку

Якщо у військовозобов'язаного є підстави для звільнення від мобілізації, але йому вручили повістку, то він таки має з'явитися в ТЦК з такими документами: оригінал або нотаріально засвідчені копії документів, що підтверджують підстави для відстрочення. У ТЦК потрібно буде написати заяву про надання відстрочки.

Відстрочка надається на 3 або 6 місяців, після чого її необхідно буде продовжити. Якщо відстрочку надано у зв'язку з наявністю інвалідності, троє і більше дітей тощо. вона може бути автоматично продовжена.

Також раніше ми писали Правила виїзду за кордон. Чи потрібна для перетину кордону відстрочка