Правила виїзду за кордон. Чи потрібна для перетину кордону відстрочка

В період дії воєнного стану існують обмеження на виїзд за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років. Проте заборона на перетин кордону не є абсолютною, деякі категорії чоловіків мають право на перетин державного кордону, за наявності певних документів. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

Вимоги до переліку документів, які необхідно пред'явити при перетині кордону, врегульовані Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими Постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57   

Інспектори прикордонної служби мають право запитувати у військовозобовʼязаного на пункті пропуску документи, які підтверджують надання відстрочки від мобілізації за тією підставою, за якою здійснюється виїзд за кордон. Підтвердженням оформлення відстрочки може бути довідка з ТЦК та СП, а також військово-обліковий документ з відмітками та записами про оформлену відстрочку.

Додатково для перетину військовозобовʼязані в обовʼязковому порядку повинні мати актуальні військово-облікові документи та документи, які підтверджують підставу для виїзду.

 Зауважуємо, що відповідно до п.2-1 Постанови КМУ 560 також міститься перелік підстав для виїзду, які не мають вимоги попереднього оформлення відстрочки.

Відповідно право на перетин кордону без оформленої відстрочки можуть вимагати наступні особи  

  • Які мають інвалідність І,ІІ, ІІІ групи.
  • Які супроводжують дружину з інвалідністю за межі України.
  • Які супроводжують одного з батьків або батьків дружини з інвалідністю І, ІІ групи за межі України.
  • Які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України.
  • Які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.
  • Які здійснюють постійний догляд за особами, які потребують постійного стороннього догляду і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України.
  • Які є опікунами осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України.
  • У таких випадках чоловіки повинні мати документи, які підтверджують право на перетин державного кордону, а також актуальний військово-обліковий документ.

Інспектори прикордонної служби протиправно відмовляють чоловікам віком від 18 до 60 років 

Доволі часто інспектори прикордонної служби протиправно відмовляють чоловікам віком від 18 до 60 років у перетині державного кордону. Причинами відмови можуть слугувати відсутність підтвердження відстрочки від мобілізації, навіть у випадках, коли наявність такої відстрочки не вимагається законом.

В такому випадку, необхідно вимагати надання письмового рішення про відмову у перетині кордону із вказівкою на причину, по якій було відмовлено. Дану відмову можна оскаржити до вищестоящого органу або до адміністративного суду.

відс

Нагадаємо, раніше ми писали

Як перевірити товар на легальність у Дії з єАкциз