Як врятувати свої речі від молі: п'ять дієвих лайфхаків

Моль у домі – це серйозна неприємність. Тому варто докласти чимало зусиль і намагатися так зберігати речі, щоби моль не могла з'явитися у вас у будинку. Про те, як позбутися небажаного мешканця, докладніше розповість Дніпровська панорама.

Методи боротьби з міллю

Регулярне провітрювання

Щоб попередити появу молі, необхідно систематично прибирати та провітрювати квартиру та приміщення, де зберігаються одяг та взуття, регулярно чистити килими та м'які меблі (пилососом), не рідше 2-3 разів на місяць робити вологе прибирання, а іноді і із застосуванням дезінфікуючих засобів.

Хімчистка

Перш ніж укладати речі на зберігання, їх необхідно добре просушити та вичистити. Хімічна чистка виробів також перешкоджає появі молі. Також можна покласти речі на сонце. Перш ніж класти вовняні речі на зберігання, покладіть на кілька годин на сонце. Під дією сонячного проміння яйця молі гинуть.

Класти речі в пакет

Чисті сухі речі краще зберігати в поліетиленових або паперових пакетах, або мішках, які слід добре зав'язати або заклеїти липкою стрічкою. При зберіганні в поліетиленових пакетах хутряних виробів рекомендується спочатку загорнути їх у папір.

Нафталін

Речі, які потрібно зберігати довго, часто «захищають» нафталіном. Однак слід пам'ятати, що нафталін не вбиває міль, а лише відлякує метелика молі, не даючи йому відкласти яйця. Килимові вироби, оббивку меблів обробляють для захисту від молі частіше за препарати контактної дії, які продаються зараз у великій кількості в господарських магазинах. Перед використанням вибраного засобу уважно прочитайте інструкцію.
Для знищення метеликів, гусениць та личинок молі, а також личинок килимового жука на килимових виробах, теплому одязі (тобто речах, які зберігаються не у шафі, а у відкритому вигляді) краще використовувати рідкі засоби від молі. За допомогою кисті чи пульверизатора такий засіб наносять на поверхню виробів. Килими обробляють із вивороту. Через 3 місяці обробку слід повторити.

Корка апельсину

Моль відлякують також висушені кірки апельсина. Підсушіть їх трохи на сонечку і покладіть там, де побачили метеликів. Можна також замінити на тютюнове листя та герань.

  • Зазначимо, що регулярно, не рідше ніж один раз на місяць, речі треба оглядати. У разі появи личинок молі необхідно речі терміново просушити на сонці і обробити засобами від молі.

Читайте також: 8 лайфхаків для літа, які допоможуть прожити спеку з комфортом