Як захистити розсаду та дерева від заморозків. Прості поради врятують ваш урожай

Весна – це не лише пора пробудження природи, але й час, коли садівники стикаються з небезпекою заморозків. Несподівані заморозки можуть значно пошкодити або й зовсім знищити ніжну розсаду, тому важливо знати, як її захистити. Ось кілька дієвих запобіжних заходів, які допоможуть вам зберегти розсаду та дерева, які вже відцвіли та мають зав'язь. Про це повідомляє Дніпровська порадниця  з посиланням на ТСН.

Які рослини спокійно витримують заморозки

Досвідчені городники знають, що є такі рослини, які здатні витримати несприятливі погодні умови. Вони переживуть навіть заморозки до -7 °С. 

Серед них

морква;
селера;
цибуля;
петрушка;
кріп;
шпинат.

Які рослини можуть загинути і не витримати заморозки

А є теплолюбні культури, які вкрай негативно реагують на зниження температури, оскільки ростуть близько до поверхні землі. Така розсада навіть за нульової температури може загинути:

огірки;
кабачки;
гарбузи.

Які рослини треба загартовувати перед васаджуванням

Щодо томатів, перців та баклажанів, то їх треба загартовувати перед висаджуванням, щоб вони пережили зниження температури, оскільки заморозки можуть убити ці рослини або затримати їхній ріст і розвиток на кілька тижнів.  

Як врятувати розсаду у відкритому ґрунті від різких похолодань: дієві поради

Полийте розсаду теплою водою перед заморозками. Це допоможе їй краще зберегти тепло.

Якщо денна температура коливається в межах +1 або +2 °С, то вночі може бути значно прохолодніше. Тому варто подбати про захист розсади – тут найкращим варіантом буде укриття.

Спеціальний покривний матеріал. На грядки, де сидять томати, перець, помідори, огірки, кабачки, треба поставити дуги й накрити зверху агроволокном, спанбондом чи плівкою.  
Укриття розсади пляшками. Якщо рослини маленькі, то можна накрити кожну пластиковою пляшкою, щоб уберегти від заморозків.
Підгортання. Таким способом захищають картоплю. Якщо сходів немає чи вони зовсім маленькі, її повністю можна укрити землею. Паростки самі проб’ються назовні у міру зростання.
Як захистити рослини від заморозків поливом
Так, цей спосіб може здатися досить дивним, проте досвідчені городники його також застосовують, щоб захистити розсаду від холоду. Метод називають дощуванням. На поливний шланг треба насадити розпилювач води й полити рослини.

У такий спосіб можна захистити рослини від заморозків до -5 °С, які ростуть у теплицях, а також кущі та молоді деревця. Цей метод буде працювати, якщо зробити полив увечері за безвітряної погоди. Рослини поливають зверху донизу під самий корінь. Пара, що утворюватиметься від випаровування води, захищатиме рослини, і вони зможуть перенести нічні заморозки.

Як врятувати дерева від заморозків 

Чим підгодовувати дерева, щоб вони не боялися заморозків: які найкращі препарати

Калійно-фосфорні добрива — дерева обробляються за кілька днів до зниження температури та заморозків.
Стимулятори. За день-два до заморозків треба обробити дерева стимуляторами, які підвищують імунітет рослин до різких перепадів температури.
Кріопротектори. До складу засобу входять сполуки, які створюють захисну плівку і запобігають дії низької температури на рослину. Обробити дерева краще за 6-10 годин до заморозків, плівка тримається до семи днів. Таку обробку можна комбінувати з іншими методами, щоб посилити захист дерева.

Завдяки цим простим, але дієвим заходам ви зможете захистити свою розсаду від заморозків і отримати багатий урожай.

Пам'ятайте:

Краще запобігти біді, ніж потім її виправляти.
Не ігноруйте прогнози погоди та будьте готові до можливих заморозків.
Ваша турбота та увага допоможуть розсаді пережити весняні похолодання та подарувати вам чудові плоди.

Нагадаємо, раніше ми писали

Назавжди забудете про колорадів. Що посадити поряд з баклажанами