Які обстеження у Дніпрі можна пройти безкоштовно

Жителі Дніпра можуть зробити деякі обстеження безплатно. При цьому хворий сам може вибрати місце, де проводитиме процедуру. Головне, щоб ця медустанова мала контракт із Національною службою здоров'я України та в ньому було необхідне обладнання для проведення обстеження, повідомляє Дніпровська панорама.

Усі ці процедури оплачуються із державного бюджету за Програмою медичних гарантій, тобто медустанові сплачує не пацієнт, а держава.

Електрокардіографія

За наявності скарг на біль у серці безкоштовно можна зробити електрокардіографію. Для цього потрібно мати спрямування від сімейного лікаря. Після проведення процедури з її результатами слід також йти до сімейного лікаря – за необхідності він випише направлення до кардіолога. Також для проведення безкоштовної електрокардіографії підійде направлення від лікаря-кардіолога.

МРТ

Для проходження безкоштовного МРТ необхідне направлення від сімейного лікаря або профільного медика. Робити томографію безкоштовно одна людина може стільки разів – скільки їй потрібно. Обмежень за кількістю немає. Якщо МРТ знадобилося під час стаціонарного лікування – дослідження проведуть у тій лікарні, де лікується пацієнт. Якщо обладнання там немає – він може поїхати до будь-якої медустанови, де працює томограф.
Якщо пацієнт захоче пройти МРТ за власним бажанням, не маючи при собі направлення від лікаря – за це доведеться заплатити.

Мамографія

Пройти діагностику безкоштовно можна за наявності направлення не лише від сімейного лікаря, а й мамолога, гінеколога. Пройти обстеження можна не лише у комунальній медустанові, а й у приватній, якщо має контракт з НСЗУ. Якщо процедуру діагностики жінка хоче пройти за своєю ініціативою, не маючи при цьому напряму, то доведеться за неї заплатити.

УЗД

Для проходження безкоштовної ультразвукової діагностики різних органів необхідно мати направлення від сімейного лікаря або профільного медспеціаліста.

Онкоскринінг

Безкоштовно можна зробити скринінг раку шийки матки або ПАП-текст. Для його проходження необхідний напрямок від гінеколога. Записатися на прийом можна безпосередньо, минаючи відвідування сімейного лікаря.
Чоловіки починаючи з 40 років повинні проходити щорічний скринінг раку простати або ПСА-тест. Його також можна зробити безкоштовно, за наявності направлення від профільного чи сімейного лікаря.
Єдиним недоліком безкоштовних процедур може бути велика черга на їхнє проходження. Тому лікарі рекомендують, обравши медустанову, попередньо записатися на процедуру, обравши зручну дату та час.
Дізнатися про список лікарень, де можна пройти безкоштовне обстеження можна за телефоном 16-77.

Також раніше ми писали Аномально тепла осінь: у Дніпрі знову розквітли первоцвіти