Які спеціальності користуються популярністю. У Дніпрі стартувала вступна кампанія (фото)

Позавчора у Дніпрі розпочалася вступна кампанія. Вона триватиме до 30 липня, повідомляє "Дніпровська панорама" з посиланням на "Наше місто".

Кожен абітурієнт подає заяви на вступ залежно від пріоритетів. Загалом цього року, як і минулого, можна подати п'ять заяв на бюджет і двадцять на контракт. Сьогодні "Наше місто" розповідає, які виші та спеціальності цікавлять абітурієнтів Дніпра.

Дар'я зацікавлена у журналістиці 

Дарина Сорокіна не планує переїжджати до іншого міста, своє навчання вона бачить у Дніпрі. Вона хоче стати журналістом, тому розглядає навчання саме цієї спеціальності в одному із кількох вишів міста.

Для вступу я обрала Університет митної справи та фінансів та Дніпровський політехнічний університет на спеціальність «Журналістика». Мені подобається ця професія, вона цікава та динамічна, можна познайомитися з багатьма цікавими людьми.

Цього року вона разом із тисячами інших випускників складала національний мультипредметний тест. Випускниця Дар'я доклала чимало зусиль, щоб скласти іспити на необхідний бал. Вона ходила на всі спецкурси у школі, відвідувала підготовчі курси у ДНУ та готувалася самостійно. Незважаючи на те, що навчання офлайн поки що неможливе через війну, для дівчини це не створило додаткових труднощів. Вчителі школи №106 робили все необхідне, щоб допомогти вихованцям скласти іспити, розповідає Дар'я. Хоча НМТ було запроваджено нещодавно, викладачі підлаштувалися під систему та врахували торішній досвід випускників.

На НМТ списувати не можна, але особисто мені це й не треба було, – розповідає вона. – Я сіла, спокійно написала, не хвилюючись за свої результати, бо знала, що на достатній рівень у будь-якому разі напишу. Я пам'ятала всі лайфхаки та тонкощі, яким мене навчили вчительки української мови, математики та історії. Досить важливою особливістю іспитів у 2023 році є електронний формат.

На кінцевий результат може вплинути як знання випускника, так й якісне підключення до інтернету. Та й відсутність повітряних тривог, звісно ж. Ці фактори можуть опосередковано вплинути на підлітка і перешкодити йому отримати хороший бал. Дар'я трохи переживала через це, проте їй вдалося обійти ці незручності:

На щастя, при написанні НМТ ніяких незручностей не було, повітряних тривог також комп'ютер і сайт не підводив, все було добре.

Дівчина отримала бали, на які приблизно й розраховувала: українська мова 165, математика 150 та історія 144. Більш того, результат з історії Дар'ю порадував.

Я думала, що історія вийде гірше, бо події я пам'ятала, а ось дати погано тримаються у мене в голові. Отже, мій середній бал 151, і цим я повністю завдячую саме моїм учителям зі школи, і підготовчі курси теж мені дуже допомогли

Вона розраховує вступити на контракт, за майбутнім фахом це коштуватиме близько 24 тисяч гривень. Родина Дар'ї підтримує її вибір і знає, що одного разу вона точно стане професіоналом, про якого з гордістю розповідатимуть як у Дніпрі, так і по всій Україні.


Ірина обирає фізіотерапію та медичні біотехнології.

Ірина Вестя цього року закінчила приватний Ліцей сучасної освіти.

Я протягом 11 років готувалася до НМТ. Останній рік була повністю зосереджена на підготовці. Я здавала математику, українську мову та біологію. Зі складнощів можу відзначити моральний стан: недосипання, нагнітання тривоги, розуміння, що на тебе чекає іспит. Багато хто на тебе розраховує, ти сам на себе розраховуєш.

Під час підготовки Ірина скористалася послугами репетиторів: останні 4 місяці перед іспитами займалася українською мовою, біологією та математикою.

Мої викладачі склали для мене тести формату, подібного до НМТ, потім ми розбирали помилки і повторювали вивчений матеріал Щодо ціни, то двом викладачам – з української мови та біології мої батьки платили по 250 гривень на годину, а викладачеві з математики – 300 гривень. Ці заняття дуже допомогли мені підготуватися до тестів і почуватися впевненіше.

Організація та технічні аспекти були на високому рівні. А розповідаючи про результат на НМТ, Ірина зазначає, що вона розчарована своїм балом і досі не може прийняти цей факт до кінця.

Я відчуваю, що знаю набагато більше. Мій середній бал –165.

Ірина хоче вступати до польського Вроцлава. Її сім'я живе за кордоном, і вона хоче бути ближче до своїх рідних.

Подавала документи на кілька спеціальностей. Для себе обрала фізіотерапію та медичні біотехнології. На вибір моєї спеціальності вплинули лише мої інтереси, батьки на мене не тиснули. Вони у мене чудові, завжди мене підтримують. На даний момент я впевнена у своєму виборі, тому що насамперед я замислювалася про те, що мені цікаво було б вивчати. Я хочу займатись тим, що мені подобається.


Арсен віддає перевагу IT

Цього року багато абітурієнтів та їхніх батьків скаржилися на складність НМТ та технічні проблеми, які іноді виникали під час його проведення. Арсеній Сосна, випускник 11-А класу КПК №71, здав два предмети з НМТ на максимальні 200 балів. 

Незважаючи на те, що в школі у мене завжди були чудові оцінки, я почав підготовку раніше, ніж мої однокласники та знайомі. Тож моя порада майбутнім абітурієнтам: не орієнтуйтесь на бали у табелі. Вони зазвичай ні про що не кажуть. На початку війни я виїхав із міста і перестав додатково займатися англійською та українською, залишивши лише онлайн-заняття з математики. Жив у селі у Західній Україні – це було схоже на період самоізоляції під час першої хвилі епідемії ковіда. Саме в таких умовах я став більше часу приділяти математиці, що допомогло мені ближче познайомитися з предметом та обрати свою майбутню професію.

На відміну від багатьох інших випускників, хлопець зазначає, що саме дистанційне навчання у школі вплинуло на якість підготовки до НМТ: воно дуже допомогло йому. Більше року він мав набагато більше вільного часу, значну частину якого приділяв навчанню. Арсеній упевнений: якби навчання було очним, він просто не міг би так скрупульозно готуватися до іспиту.

З репетиторами з усіх трьох предметів – української та англійської мов, математики – я почав займатися на початку 10-го класу. Батьки платили приблизно 200 гривень за годину занять. До того, як я прийшов на заняття з математики до репетиторського центру, я не навіть не підозрював про те, що маю схильність до цього предмета. Впевнений у двох речах: успіх залежить від потенціалу та старань учня. Але розкрити цей потенціал і надихнути учня може лише гідний учитель. Мої результати з НМТ такі: українська мова 195 (одна помилка), математика та англійська 200 балів. Могло б бути краще. Якщо серйозно, то налаштувався на 600 загальних балів, але результат "наступний після ідеального" мене теж цілком влаштовує.

Одним із факторів, що дозволили Аренсію скласти НМТ так добре, була повна відсутність повітряних тривог під час проведення тесту та відсутність технічних проблем із системою. Щодо вибору вузу та спеціальності його першим пріоритетом буде «Прикладна математика» у ДНУ ім. Олеся Гончара. А інші молодик буде обирати при створенні форми в особистому кабінеті. Враховуючи, що завдяки регіональному коефіцієнту у Дніпропетровській області (він становить 1.04), конкурсний бал цього абітурієнта становить 200, має великі шанси потрапити на бюджет.

Нині вже точно можна сказати, що в мене вроджена схильність до математики. Мене цікавлять речі, які у багатьох людей викликають сон чи лякають до чортиків. Головне – шукати те, що вас по-справжньому зацікавить. Але не припиняйте розвивати те, що у вас добре виходить.

Анастасія обирає маркетинг та соціологію

Анастасія Шевченка цього року закінчила школу №148. До НМТ дівчина підійшла відповідально: готувалася весь рік. Вона здавала історію України, математику та українську мову. Каже, що з усіх можливих складнощів при здачі тесту була лише температура в кабінеті – дуже спекотно, і це збивало.

За словами випускниці, онлайн-навчання наклало свій відбиток на якість знань. Засвоїти весь матеріал лише на слух, не перебуваючи у класі, виявилося нелегким завданням. Але, з іншого боку, завдяки такому навчанню спромоглася більше часу приділяти предметам, які вирішила здавати. Анастасія займалася з репетитором з усіх предметів. З історії України заняття тривали два роки, бо дівчина погано її знала, а з математики та української мови – один рік. Репетитори дуже допомогли дівчині, особливо з історії, каже, що шкільних знань для іспитів не вистачає.

Дівчина здала НМТ на середній бал 147. Це 150 з української мови, 150 з історії та 145 з математики. Але своїм результатом незадоволена, бо впевнена, що могла здати й краще. Завадила спека: у кабінеті не працював кондиціонер.

Анастасія не розраховує потрапити на бюджет, тому відразу буде подавати документи на контракт. Її пріоритет - Український католицький університет у Львові, також намагатиметься вступити до Львівської політехніки і, можливо, до Києва. Контракт у Львівській політехніці коштує 30 тисяч гривень на рік.

Обрала спеціальність «Маркетинг та соціологія». Каже, що планує у майбутньому заробити купу грошей.

Усі спеціальності, які я розглядала, були пов'язані із фінансами. І у всіх я зацікавлена. Хоча я думала про те, щоб не чинити, а купити курси і почати працювати. Це такий адреналіновий варіант, і не факт, що він би спрацював.


Ксенія обрала облік та аудит

Ксенія Борисенко цього року закінчила школу №1 у Дніпрі. За НМТ вона здобула такі бали: українська мова 174, математика 163, історія України 158.

Дівчина обрала для себе НТУ "Дніпровська політехніка" спеціальність "Облік та аудит".

З особливостями освітньо-професійної програми знайомилася на сайті університету. Для мене навчання саме у «Політехніці» – це можливість отримати необхідні знання та навички за спеціальністю з урахуванням сучасних тенденцій розвитку економіки. Я впевнена, що саме «Дніпровська політехніка» є сучасним, прогресивним та європейським вишом, одним із найкращих не лише у Дніпрі, а й в Україні. Це стало зрозумілим під час мого навчання на курсах підготовки до НМТ з української мови, математики та історії в «Політехніці».

Дівчина розповідає, що хотіла б працювати в обліково-фінансовій сфері чи організувати власний бізнес.

Це особливо актуально для країни, яка буде відновлювати свою економіку у повоєнний час. Навчання у НТУ «Дніпровська політехніка» дозволить мені реалізуватися у майбутньому.

 

Настя мріє стати психологом

Анастасія Клименко закінчила дніпровську гімназію №138. До НМТ почала готуватися ще у 10 класі. Потім, вже в 11-му, особливу увагу приділяла предметам, які планувала складати – українській мові, математиці та історії України.

Особливо складно було з математикою, бо ніколи не мала до неї таланту і, якщо чесно, не дуже вона мене цікавила, я гуманітарій. Але заради майбутнього довелося постаратися.

За словами дівчини, особливої різниці у підготовці в умовах онлайн-навчання вона не помітила, але вважає, що очне навчання особисто для неї було б краще, тому що на дистанційному випускникам давали дуже багато об'ємних письмових завдань, і тому залишалося менше часу для підготовки до НМТ. Анастасія, як і багато інших учнів, зверталася до репетиторів. Дівчина каже, що це було одним із найкращих рішень. Додаткові заняття допомогли мені згадати матеріал, який ми вчили дуже давно або просто не могли запам'ятати. І ще було те, про що у школі не розповідали, але, як виявилось, це була дуже важлива інформація. До того ж там я вирішувала типові завдання, які добре підготували мене до тесту. Посилено почала займатися з репетиторами на початку 11 класу. Це були і онлайн-заняття у репетиторському центрі, та очні з педагогом. Приблизно 3-4 заняття на тиждень по кілька годин. У середньому вартість одного заняття становила близько 300 гривень.

Найкраще Анастасія здала українську мову, потім – історія та на третьому місці математика. Оголошувати кількість балів поки що не хоче, проте каже, що задоволена лише балом з математики, бо більше від себе і не чекала. 

Інші предмети я могла б написати набагато краще, якби не непередбачена ситуація під час іспиту. Ми всі хвилювалися, щоби не було тривоги під час НМТ. Так ось тривоги не було, але відбулася потужна хакерська атака. Сайт просто перестав працювати, його потрібно було перезавантажувати при кожній новій відповіді. Тому я дуже нервувала. Нас ще виводили на 20 хвилин на перерву, щоб полагодити систему. І ще я єдина з усього класу складала іспит у старому корпусі Українського державного університету науки та технологій (колишній ДІІТ). А я живу на лівому березі, і всі мої однокласники складали іспит у школах нашого району. То був ще квест - їхати через все місто, вчасно відшукати потрібний корпус.

Дівчина хоче стати психологом. На вибір спеціальності вплинули лише її особисті інтереси.

Мені подобається спілкуватися з людьми, я вмію надавати підтримку і давно цікавлюся психологією. Думаю, зможу у майбутньому стати корисною у цій сфері.

Така спеціальність є у багатьох вишах міста: ДНУ, ДГУВС, Університеті митної справи та фінансів. Дівчина має пріоритет, проте остаточно вона ще не вирішила.

Ймовірно, це буде контракт. За моєю спеціальністю у «моєму» виші бюджету просто немає. Вартість контракту ще уточнюється. У середньому це близько 30 тисяч гривень на рік.

Нагадаємо, раніше ми писали Операція тривала вісім годин: як дніпровські лікарі роблять майже неможливе, щоб врятувати поранених бійців