Які таємниці приховує будівля Головпоштамту у Дніпрі: історія і легенди (Фото)

Однією з найпомітніших будівель центру Дніпра є Поштамт. Будинку, схожому на середньовічний замок понад 110 років. Крім того, що він вирізняється імпозантною архітектурою, Головпоштамт має багату й неоднозначну історію. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

 Восьмикутна  вежа на будівлі Головпоштамту у Дніпрі привертає увагу поціновувачів старовинних замків. Він дійсно схожій на замок. На погляд архітекторів будівля Поштамту є цікавим зразком змішування двох стилів: середньовічної Європи та модерну. Причому фасадна частина вирішена у поєднанні елементів неороманського стилю (вежа) та модерну, а інтер'єрна – у стилі модерн. Так вважають фахівці.

Будинок Катеринославської поштово-телеграфної контори, або, попросту кажучи, новий будинок Поштамту – найцінніший зразок архітектури нашого міста початку XX століття, - вважає історик Максим Кавун.

Стара будівля Поштамта була свідком багатьох знаменних подій в історії поштово-телеграфного зв'язку. У грудні 1857 року сюди, як і в інші міста, надійшли перші поштові марки, введені в обіг у Російській імперії.

     
Перша поштова контора Катеринослава відкрилася далекого 1787 року. Місто розвивалося, тому потреби у поштовому зв'язку зростали. Щоб покрити потреби людей, 1839-го міська влада викупила для нової контори садибу Щекутина на Катерининському проспекті, а 1905-го до неї прибудували новий корпус. Проектом займався талановитий архітектор Бочаров, він виконав будинок у популярному тоді стилі – модерн. Згодом вишукана вежа Головпоштамту стала одним із найвідоміших символів міста.

Під час революції 1917 року у будівлі Головпоштамту велися запеклі бої. У грудні 1917 року профспілковий комітет поштово-телеграфної контори засудив політику більшовиків і висловив підтримку Центральній раді. Під час вирішального протистояння сили УНР закріпились у будівлі пошти.

   

29 грудня більшовики отримали підкріплення – і українські солдати були змушені залишити позиції. Пізніше на фасаді будівлі встановили пам'ятну дошку про "розгром останнього вогнища контрреволюції".

У 2005-му році  Головпоштамт пережив капітальний ремонт - перетворилися інтер'єр та екстер'єр будівлі. Також на початку нульових у центральній залі з'явилася ще одна меморіальна дошка, яка повідомляє, що за вікову історію закладу у ньому побували Дмитро Яворницький, Нестор Махно, Олексій Толстой, Олесь Гончар, Максим Рильський, Леонід Брежнєв, Володимир Щербицький.

Загалом будівлі Поштамту пощастило на тлі доль багатьох яскравих архітектурних пам'яток Катеринослава–Дніпропетровська. Це один із дуже небагатьох архітектурних об'єктів, який за понад 110 років не зазнав практично жодних змін у фасадній частині. І в ньому досі можна впізнати середньовічний замок.

Раніше ми писали про: У Дніпрі на Гагаріна демонтували "цар-гараж" (Відео)