Є лише в Дніпрі та Одесі. У місті знаходиться пам'ятка кенгуру, що приносить удачу в коханні та поповнення у сім'ї (фото)

Однією із найзагадковіших пам'яток Дніпра є статуя кенгуру з дитинчам у дворі одного з будинків на вулиці Гончара. Про історію та долю пам'ятки розповіла гід екскурсійного клубу "Прогулянки Дніпром" Леся Логашова, передає Дніпровська панорама.

За радянських часів будинок був відомчий, дуже гарний, у стилі сталінського ампіру, з використанням на фасадах так званих "архітектурних надмірностей". Будинок збудував для своїх співробітників трест «Укрвуглегеологія».

І відповідно виникло бажання для гарного будинку створити гарне подвір'я, прикрасити його чимось особливим.

Так у дворі з'явилися дві скульптури: «Кенгуру з дитинчам» та «Дівчинка з м'ячем». Вони оздоблювали передню частину двору. Крім того, у дворі встановили гарні лави, ліхтарі, альтанку.

Звідки взялися ці скульптури? Кажуть, що це були типові декоративні садово-паркові скульптури з армованого цементного розчину, а ніякі не «пам'ятники», як зараз деякі називають. Їх встановлювали в СРСР з 30-х до кінця 50-х років минулого століття у парках, скверах, дворах шкіл та дитячих садків, зрідка у дворах житлових будинків, як у нас.

Для цих скульптур робилися форми, і виготовлялася енна кількість штук кожного виду. Пам'ятайте дівчину з веслом, метальника диска, металурга, шахтаря, воїна-визволителя, піонера з гірником. Ймовірно, кенгуру була з цієї ж серії, - пояснила гід.

За кілька років «Дівчинка з м'ячем» зникла, а кенгуру перемістили всередину двору на спортивний майданчик, уже на циліндричному п'єдесталі, де він і зараз.

Приблизно в 70-х роках — на початку 80-х хулігани відбили вуха кенгуру, а в кенгурятка голівку. А місцеві журналісти після цього назвали кенгуру динозавром.

Але народна стежка до кенгуру не заростала. Сюди приходили молоді пари. На фоні скульптури фотографували дітей. Тут призначалися побачення та …. Приходили любителі випити та насвинити, користувалися п'єдесталом скульптури, як барною стійкою, залишаючи по собі порожні пляшки та недоїдки. Або компанії студентів, які залазили на скульптуру, погрожуючи її обрушити.

Але... є людина, яка намагається періодично ремонтувати п'єдестал та саму скульптуру: відреставрувала голову, відновила зруйновані елементи п'єдесталу. Навіть захотів відновити вуха та голову кенгуряті.

У 2003 виготовив вуха з міцного матеріалу, з каркасом та встановив їх на сучасному клеї та штирях. Ваяв вуха за старими фотографіями. На жаль, кенгуру з вухами прожила трохи більше години. Сусіди бачили двох підлітків, які здійснили вандалізм, тільки і всього, - пояснила Логашова.

Вона також повідомила цікавий факт. Виявляється, в Одеському зоопарку також є скульптура кенгуру.

Вона є близнюком дніпровської! У неї цілі всі частини тіла, але... вона не така, як наша. Наша краще! Одеська стоїть без п'єдесталу, майже на землі, вона підфарбована під колір шкіри, але не дуже майстерно, - написала гід.

Сподіватимемося, що скульптура простоїть ще багато років і радуватиме мешканців двору та міста своєю незвичністю. Кажуть, що він приносить удачу в коханні та поповнення у сім'ї.

Нагадаємо, раніше ми писали: Укрзалізниця зробила важливу заяву. Як купити квитки на поїзди до Польщі