Знаменита "Озерка", старий цирк та таємничий фонтан. Факти з історії однієї вулиці у Дніпрі (Фото)

Якщо згадувати назви нинішньої вулиці Степана Бандери у Дніпрі, то список буде не таким великим, але помітним. Спочатку ця вулиця називалася Гімнастичною, потім отримала ім'я Петра Шмідта і нарешті у 2022 році її перейменували на вулицю імені Степана Бандери, передає Дніпровська панорама.

Головним орієнтиром вулиці весь час її існування є великий ринок.

       

Центральний ринок на цій вулиці облаштували у 1885 році. Першими на ньому з'явилися м'ясні крамниці.

Близько 140 років тому тут з'явилася майбутня "Озерка".

Але до всіх назв та закладів поряд із цією територією був густий ліс, і в цих напівдиких місцях оселився перший мешканець майбутньої вулиці – Лазар Глоба.

Він переїхав сюди приблизно наприкінці 1780-х років. Вулиця проходила західним кордоном його маєтку. Після його смерті місцевість передали казенній сукняній фабриці.

Перша будівля на вулиці з'явилася 1795 року. Тут мешкав директор сукняної фабрики. Будинок був одноповерховий та дерев'яний, як і більшість будівель того часу.

У 1873 році на місці дерев'яного будинку директора фабрики було збудовано пивоварний завод Боте. Цікаво, що пізніше в одній із будівель заводу був готель «Будинок колгоспника».

Першу назву вулиця отримала у 1880-х роках. Згідно з міськими легендами, Гімнастичною її стали називати на честь гімнастичного залу, який тут був, але сам зал з'явився лише 1900 року. Як так вийшло – ніхто не знає.

У 1897 році на Гімнастичній було засновано винний склад, який пізніше перетворився на лікеро-горілчаний завод.

Донедавна на вулиці можна було побачити конов'язь – стійку для прив'язування коней. Він стояв тут понад сто років. Нині перебуває у музеї.

У 1960 році на вулиці було збудовано перший цирк Дніпра. Взимку тут розмішався звіринець. 1980 року в Дніпрі був зданий новий цирк і з того часу будівлю спочатку займали різні спортивні організації, потім це був склад і зараз він стоїть закритим.

На початку 1990-х років на перетині вулиці Гімнастичної та нинішньої Староказацької відкрився пологовий будинок і працював понад 100 років.

На подвір'ї одного з будинків досі існує фонтан, створений ще за часів Катеринослава. Доглядають його мешканці двору, в якому і знаходиться фонтан.

Раніше ми писали про: Мрія кожної жінки: сумочка зі смаком. Кондитер із Дніпра створив чудові аксесуари.