Знаменитий кривий будинок у Дніпрі: як будували радянський ампір 70 років тому (фото, відео)

 Понад півстоліття тому це був будинок номер 100 по проспекту Карла Маркса, зараз це будинок номер 88 по проспекту Дмитра Яворницького. Але як тоді, так і зараз, він залишається кривим. Втім, саме таким був задум архітектора Льва Ветвицького. Треба сказати, що в нього й в будівельників вийшло здивувати городян, передає Дніпровська панорама з посиланням на публікацію блогера Віталія Піскуна.

Особливість цього будинку у тому, що фасад повторює вигин проспекту. Проспект робить поворот на 20 градусів на захід, тому одна секція будівлі розгорнута до іншої, повторюючи вигин.

Будинок-рекорсмен збудували всього за 120 днів. Розпочали в червні, а завершили у грудні 1951 року.

Він тягнеться майже цілий квартал. Стіни з білої силікатної цегли, укладеної під розшивку, цокольні плити, пілястри, карнизи та інші прикраси, все це надає будинку привабливого, ошатного вигляду, – писала газета «Зоря» 27 грудня 1951 року.

Під час зведення будівлі було використано революційний спосіб. На будівництві існував конвеєр, де кожна бригада спеціалізувалася на виконанні своєї операції.

Будинок зводили без лісів. Кілька етапів робили одночасно: встановлювали вікна одразу, прокладали водопровід та  декорували фасад. Коли клали стіни верхніх поверхів, у нижніх вже робили інтер'єри.

Будинок мав високий рівень комфорту для початку 50-х років.

Але головна особливість кривого будинку у Дніпрі, це те, що він досі прикрашає проспект.

 

Раніше ми писали про: Які назви мала найстаріша вулиця Дніпра протягом 100 років: історія вулиці Воскресенської (фото)