Хто власник артефактів у Дніпрі, які віднайшли під час розкопок “Дніпровського Стоунхенджу" (відео)

У Дніпрі віднайшли унікальні артефакти під час розкопок “Дніпровського Стоунхенджу”, повідомляє Дніпровська панорама.

Розкопки відбувалися у 2022 році неподалік від міста у багатошаровому кургані. Під шаром грунту археологи виявили унікальний артефакт - кромлех, вік якого понад п’ять тисяч років. Він чимось схожий на британський Стоунхендж. Також у кургані знайшли численні поховання та предмети матеріальної культуру. 

Дмитро Тесленко, начальник Дніпровської експедиції «Охоронної археологічної служби» Інституту археології НАН прокоментував розкопки:

Розкопки у Новоолександрівці дали надзвичайно цікавий, унікальний, у своєму роді, комплекс кромлех. Це найвірогіндіше поховання дадується 4 тисячоліття до нашої ери. Це поховання мідної доби. Окрім того там було досліджено ще 26 поховань усіх фактично народів, які мешкали в степу і ховали в курганах.

Цього року предмети матеріальної культури були передані до Дніпропетровського національного історичного музею імені Дмитра Яворницького. Всі предмети, які були знайдені під час будь-яких розкопок, за законом повинні належати музейному фонду України. На жаль, через війну подивитися на артефакти неможливо, однак вони знаходяться там. 

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпропетровській області через підрив Каховської ГЕС повністю заборонили вилов риби.