До Великодня чи після. Коли краще садити картоплю 2023. Правила та народні прикмети

Щороку про терміни посадки цього овоча точаться суперечки і вважається, що до Великодня саджати картоплю не можна. Справа в тому, що якщо посадите картоплю занадто рано, то вона замерзне в землі, а якщо затягнете з посадкою, то овоч занадто пізно дозріє і зіпсується від осінніх морозів, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на РБК Україна.

Коли потрібно садити картоплю

Чіткої дати для посадки картоплі насправді не існує. Однак є важливі умови, за яких цей овоч можна висаджувати у ґрунт. Справа в тому, що картопля не любить заморозки і рання посадка може занапастити весь урожай.

За словами фахівців, для посадкових робіт потрібно, щоб земля прогрілася до +6...+8 градусів на глибині щонайменше 10 см.

Далі дуже важливо, щоб після посадки картоплі вже більше не було заморозків. Тому, не варто кидатися садити цей овоч відразу, як тільки настануть перші теплі дні. Обов'язково перевірте прогноз погоди.

Температура під час посадки картоплі теж має значення - вона має бути вже стабільною, не менше ніж +14...+15 градусів. У таких умовах картопля буде в землі комфортно.

Ну і не дарма садівники і фермери звертають увагу на місячний календар - не можна садити важливі культури під час Місяця, що спадає.

Найоптимальніші дати найближчим часом: 28-30 квітня, 7, 9, 10, 13, 14, 18 травня.

Як перевірити "готовність" землі до посадки

Візьміть грудку землі і киньте її. Якщо він розсиплеться у дрібні крихти та пил, то садити треба вже терміново – у ґрунті вже мало вологи.

Якщо грудка прилипла до землі, то вологи поки ще багато - зачекайте, поки земля просохне.

Якщо грудка розпалася на кілька частин, то це найвдаліший час для посадки.

До Великодня чи після?

Цього року Великдень досить ранній та синоптики до середини квітня не обіцяють стабільної теплої погоди. І будь-які роботи у городах та садах потрібно завершити до Страсної п'ятниці.

Тому варто перенести всі основні польові та посадкові роботи на дні після Великодня – до цього часу земля має просохнути та встановиться тепла погода.

Коли садити картоплю за місячним календарем

Обрати вдалі дні для посадки картоплі по фазі місяця допоможе місячний посівний календар. Деякі фази місяця вважаються більш врожайними, а інші погано підходять для посадок картоплі.

Найврожайніші дні для посадки картоплі - 4, 14, 17, 18, 20, 25, 27 квітень; 3, 5, 6, 12, 19-22, 27, 28 травень.

Невдалі дні для посадки картоплі - 1, 6, 15, 19, 21-23, 29 квітень; 4, 7, 8, 13, 17, 19, 31 травень.

Коли садити картоплю різних сортів

Ранню картоплю зазвичай можна садити в кінці квітня або на початку травня. Дозріває вона приблизно до початку або середини липня. Середньостиглу картоплю можна садити в середині і другій половині травня, а збирати урожай - в серпні.

Коли садити картоплю за народними прикметами

Визначити, що земля готова до посадки картоплі, можна по грудці землі. Візьміть велику грудку землі і киньте її на дорогу. Якщо грудка прилипла до дороги - земля занадто волога і садити картоплю зарано. Якщо розпалася на кілька частин - можна садити бульби. Якщо розсипалася на дрібні сухі крихти - вже занадто пізно, земля пересохла.

Народні прикмети кажуть, що картоплю можна садити як тільки розпустилося листя на березі. Зазвичай це буває на початку травня. А останнім днем, коли можна садити картоплю, називають свято Миколи літнього 22 травня.

Нагадаємо, раніше ми писали: На Дніпропетровщині побачили рідкісну квітку (Фото)