Геннадій Корбан: Дніпропетровщина для ворога буде як Сталінград (відео)

В інтерв'ю BBC Ukraine Геннадій Корбан розповів, як захищали Дніпропетровщину у перші дні війни та чи готова область зараз відбити вторгнення, пише Дніпровська панорама.

За словами Геннадія Корбана, у перші дні війни на Дніпропетровщині діяли більш злагоджено, ніж в інших регіонах, бо тероборону почали формувати заздалегідь до початку вторгнення:

В той час, в ті перші дні, зброю роздавали в руки просто так. Ну, тобто практично без документів. Тобто сидів якийсь чоловік, який записував, брав копію паспорта і під це видавав зброю. І так формувалася тероборона по всій країні, тому що вона, на жаль, не була сформована на початок військових дій. На Дніпропетровщині ми почали трохи раніше цим займатися, тож у нас не було такого бардака. Але знову ж таки, тероборона була запущена, але зброї не було. Розумієте, тобто зброю видають уже у воєнний час. І тому, коли людина отримує зброю, і дуже багато людей отримують зброю на руки - це зовсім інші люди. Людина зі рушницею - це трохи інше, ніж просто людина. Вона інакше реагує на небезпеку. 

На думку Корбана, проблема навіть не в тому, що ніхто не знав, як робити правильно, а в тому - що ніхто не запитав, як.

Коли ти тренуєш тероборону, і вони розуміють, що їм робити, куди виходити, яке мобілізаційне завдання, де їм потрібно ставати у разі небезпеки. І коли люди мають на руках зброю - це зовсім різні речі та різні ситуації. Тому та сама ситуація відбувалася і в Києві, і в інших областях, у західних областях. І я був здивований тим, що, звичайно, багато було зроблено необачних неправильних кроків - ніхто не сказав, як робити. І найгірше - ніхто не запитав, як робити, - каже він.

У Дніпрі ж не було жодної випадкової смерті від "дружнього" вогню. На відміну від Києва, на відміну навіть від Західної України, де кожна західна область сформувала свою тероборону.

Це було на другий день, як зараз пам'ятаю. І ми всіх зібрали разом із Валентином Резніченком. І я сказав - жодної тероборони. Тероборона має займатися своїми функціями. Вона має проходити злагодження, вона має їхати на полігон, вона має займатися підготовкою до військових дій. Вона має будувати рубежі, і рубежі не просто в місті - а рубежі по кордону області щонайменше. Тому що, коли вже захищаєш місто - це вже вуличні бої, вибачте. Вже трохи інший рівень захисту. Для цього вже треба евакуювати населення, робити цілу низку заходів.

Наразі ж, незважаючи на те, що зараз Геннадій Корбан не має змоги повернутися в Україну, він спокійний за Дніпро та Дніпропетровщину:

Тому що за півроку, коли я керував і продовжую поки що керувати штабом оборони міста та області, була збудована унікальна система оборони, унікальна, такої немає в жодній області. Такого немає у південних областях, у західних само собою, тому що там і загрози менші. Хоча загроза з боку Білорусі, на мою думку, дуже реальна. Збудовано п'ять рубежів оборони, це не просто якісь окопи, це не просто якісь там бліндажі, а це бетонні споруди, це цілі рови, лінії, тобто це все зроблено за воєнною наукою.
Найцікавіше, що ворог також це знає. І теж розуміє, що Дніпропетровщина для нього буде як Сталінград, напевно. Тобто це непереборна перешкода.
Що таке Дніпро? Якщо ви розгорнете карту України й подивитеся, то це ніби така пуповина, навколо якої, по суті, вже сформувалися всі фронти. Тобто Харківська область - вони дійшли до Барвінкового, це напрямок Новомосковська Дніпропетровської області, північний напрямок так званий. Тобто там, по суті, Лозова і вже Дніпропетровська область.
Відповідно, Донецька область - це вся частина, яка примикає, Покровський район, Павлоградський район Дніпропетровської області. Це схід, південь. З одного боку - це Запорізька область, яку фактично окупували у перші два дні війни, та Херсонська область, яка підходить до Кривого Рогу впритул. А це південь Дніпропетровської області.
Тобто ми ніби розтягнуті, але по суті робимо весь фронт навколо Дніпропетровської області. Це ключова область.

Раніше ми писали: Я обов'язково повернусь: Геннадій Корбан дав перше інтерв'ю після анулювання українського паспорта (відео)