Я обов'язково повернусь: Геннадій Корбан дав перше інтерв'ю після анулювання українського паспорта (відео)

Геннадій Корбан продовжує очолювати штаб оборони Дніпра, хоч вже не може повернутися до України. Зараз він знаходиться у Лондоні. Він досі не розуміє причини позбавлення його українського громадянства, але озвучує кілька версій. І готує позови в міжнародні суди, пише Дніпровська панорама з посиланням на ВВС News Україна

Треба розуміти, що судова перспектива - це від 2 до 5 років мінімум. За цей час може вже змінитися влада в Україні. Але я все одно повернуся в Україну, - каже Геннадій Корбан.

Причину анулювання паспорта на Банковій не називають, лише стверджують, що указ цілком законний. Деякі ЗМІ припускають, що це сталося через наявність іншого громадянства, але офіційно про це не говорить ні Офіс президента, ні сам Корбан. Ще на початку зустрічі він одразу попередив журналістів, що за порадами своїх юристів не буде відповідати на питання про громадянство. Адвокати вважають, що деталі розкривати не можна через майбутні судові процеси. Тому на цю тему він говорить стримано, без подробиць. Але при цьому наголошує, що є громадянином України і обов'язково повернеться додому.

В інтерв'ю він розповів, як займався обороною міста у лютому та яка зараз комунікація між регіонами та Офісом президента.

24 лютого, ніч, ми всі пам'ятаємо. Мене розбудили одразу після початку воєнних дій, десь о пів на сьому ранку я був уже в обладміністрації. Резніченко - він зараз голова військової адміністрації Дніпропетровської області. І, по суті, ми відразу почали діяти в умовах війни. Я не можу сказати, що не боявся. Безумовно, це було страшно. Тобто емоції були такі неоднозначні. Їх важко навіть висловити зараз якимось одним словом. І по суті ми зібрали відразу всіх силовиків, зібрали штаб, призначили раду оборони області та поставили перші завдання, - згадує Геннадій Корбан.

Він каже, особисто не комунікував з Офісом президента, але, власне, може цього і не мало бути. Тому що для цього є голова військової адміністрації, і він є офіційною особою. І комунікація мала бути з ним:

Мене підключили до ситуації лише тому, що я мав великий досвід ще з 14-го року. Щодо контакту з Офісом президента - у мене його не могло бути, бо я не офіційна особа, я не політик і не обіймаю жодних посад.

Водночас Геннадій Корбан вважає, що діалогу між Офісом та регіонами досі немає.

Можу сказати точно, що щодня наради проводить Офіс президента з різними клерками, із соціальної політики, гуманітарної допомоги тощо.
Але знаєте, якісь стратегічні речі, які мають обговорюватися, якийсь діалог між містами та урядом чи Офісом президента - цього діалогу чомусь немає. Він якось із самого початку не склався, але, можливо, на початку всі були зайняті кожен своїм. Офіс президента робив те, що він мав робити, і вони робили це як могли. Я не можу критикувати їх, тому що це теж люди, які не мали досвіду, не стикалися з війною, і тому вони робили якісь дії в межах свого розуміння. І я не засуджую це. В кожному регіоні по-своєму відбувалися якісь події. Річ у тім, що в перші дні війни - перший, другий, третій день - була така плутанина, всі споруджували блокпости, якісь барикади. Люди не розуміли, де свій, де чужий. І була так звана "дружня" стрілянина.

Особливо відсутність комунікації у перші дні війни позначилась на подіях у Києві. 

Я вам скажу точно, що дуже багато людей, наших людей, звичайних, нормальних людей, цивільних зокрема, які просто не знали, як реагувати на ті чи інші сигнали, так просто загинули через "дружню" стрілянину. Це здебільшого відбувалося у Києві. Тому що ворог був дуже близьким до Києва в перші дні війни, - шокує Геннадій Корбан.

Раніше ми розповідали, що позбавлення громадянства Геннадія Корбана прокоментувала Вікторія Спартц.