Геннадій Кошовий з Дніпра їздив у всі гарячі точки та евакуював людей (Фото)

Місто – це люди: начальник безпеки руху Геннадій Кошовий. Десять років пропрацював водієм автобуса, зараз відповідає за безпеку руху на підприємстві «С.М.І.Т». А з початком повномасштабного вторгнення - ще й евакуює людей з окупованих територій, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на Департамент транспорту міськради.

У березні 2022 року, коли знадобилися допомога водіїв Дніпра, Геннадій Кошовий теж не залишився осторонь. Маючи чималий досвід за кермом, він міг та хотів бути корисним. Бажав допомогти людям, в чий дім прийшла війна. 

водій з Дніпра

Геннадій каже, коли їхали вперше - у водіїв ще не було повного розуміння небезпеки. Лише після повернення повністю усвідомили, де були та що бачили. Чоловік згадує, в одній з перших поїздок - під Бердянськ - колона Геннадія потрапила в оточення.

«Першу добу води не було, перебивалися, чим могли. В нас був запас, він за пів дня закінчився. Кожен автобус був перевантажений: сидячих місць 20, а в машині було з півсотні людей, серед них – і діти. Наступного дня ми добилися, аби пропустили волонтерів. Всі водії вийшли, носили пакунки своїм пасажирам – на один автобус виділили по 2 хлібини», – розповідає Геннадій.

З жахом чоловік згадує й іншу евакуацію – з Маріуполя:

«Все розбито, все згоріло. Нічого живого не було. У дворах місцеві готують їжу на вогнищах. Багато хто хотів виїхати, але їм не дозволили.

Колона зупинилася, аби забрати людей, а окупанти не дали. Ми б узяли і по 60 людей в один автобус, тільки б дозволили. В нас пайки були – нам навіть забороняли їх місцевим віддати».

водій з Дніпра

Тоді змогли вивезти лише сотню людей з «Азовсталі». На виїзд водіям дали 24 години. Та окупанти навмисне тягнули час: на кожному блокпосту влаштовували обшуки. Спроба сперечатися могла закінчитися розстрілом. Геннадій каже, таке витримає далеко не кожен:

«Перший раз їдеш – нічого не розумієш. А вдруге вже усвідомлюєш. Був випадок, що ми поїхали на трьох машинах за Василівку забрати людей. Коли люди сіли і ми повернули їхати назад, у три ряди вишикувалися окупанти та майже по дахам автобусів почали стріляти. Навіщо – не зрозуміло. Тоді був я і ще два хлопця. Один з них сказав після поїздки:

«Я туди більше не відправлюся». А другий – одразу пішов на фронт».

водій з Дніпра

Тим часом Геннадій продовжив брати участь в евакуаціях. Вивозив людей з Краматорська, з-під Києва – їздив усюди, де була потрібна його допомога. Востаннє чоловік був на завданні минулоріч. Зараз в гарячі точки його не відправляють, бо як начальник безпеки руху Геннадій має багато роботи тут, у Дніпрі. 

«Проводжу інструктажі з безпеки дорожнього руху для водіїв підприємства, аби вони не порушували правила та не причиняли дорожньо-транспортні пригоди. Також контролюю пожежну безпеку, бо дехто з водіїв не розуміє, як вірно користатися вогнегасником. Пояснюю, розповідаю, іноді – як у першому класі», – розповідає Геннадій.

Інструктажі з ПДД проводяться щомісяця. Якщо хтось з водіїв потрапляє у дорожньо-транспортну пригоду – чоловік позачергово «освіжає» його знання. Також він зобов’язаний приїхати на місце ДТП та оцінити ситуацію. Коли ж надходять скарги від пасажирів на порушення графіку руху чи «неакуратне» водіння – відпрацьовує їх з тим, хто завинився.

водій з Дніпра

Геннадій каже, найважче те, що навіть у свій вихідний він може знадобитися на роботі – тоді кидає всі сімейні справи та їде вирішувати питання. Та він звик жити в режимі постійної готовності. І якщо завтра Геннадію зателефонують і скажуть, що треба евакуювати людей, він без міркувань вирушить в дорогу.

водій з Дніпра

Нагадаємо, раніше ми писали

У Дніпрі збудують сучасну лікарню. Відомі перші подробиці