Які перспективи у нової партії Гройсмана на Дніпропетровщині?

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман збирається взяти участь у парламентських виборах на чолі нової політичної сили. 

Сам очільник Уряду про партію говорить так:

«Я прагнутиме, щоб це була достатньо якісна з точки зору професійності та здатності політична сила. Насправді можу сказати, що зараз шукаю людей, які могли би бути достатньо результативними. Також би хотів бути дотичним до створення класичної центристської політичної партії, яка би була достатньо організованою структурою - з визначеною ідеологію, об’єднанням якісних і фахових людей, які можуть не просто розмовляти...»

_MUS5999

НА СТАРТІ – 20%

І процес вже, як то кажуть, пішов. Зараз дійсно формується команда по всій країні: на рівні громад, міст, районів і областей. Збирають переважно тих людей, які мають здорові думки і розуміють, як їх впроваджувати. Практика засвідчує, що саме така команда, яка генерує ідеї та здатна їх впроваджувати у реальне життя, має всі шанси стати по-справжньому успішною.

Шанси Прем’єр-міністра сформувати політичну силу, яка пройде до парламенту за будь-якої виборчої системи, високо оцінюють експерти. Наприклад, політолог Володимир Фесенко зазначає:

«Гройсман – молодий, він належить до того ж покоління, що й Зеленський. Вони ровесники, як Арсеній Яценюк і багато інших. Зараз починається епоха людей цього віку. У Володимира Борисовича є стартовий рейтинг, який дозволяє боротися за проходження партії в парламент».

Підтверджують це й соціологи. Останні опитування демонструють, що Гройсману довіряють або скоріше довіряють понад 20% населення. Зі старту. На сьогодні, це і є його електоральна база, яка поступово зростатиме.

ВИСОКИЙ РЕЙТИНГ, БО НАЯВНІ СПРАВИ

_MUS5898

Варто нагадати, що ще рік тому, в квітні 2018-го, фахівці фіксували зростання довіри до Гройсмана й задоволеність його роботою серед громадян. На початку 2019 року, згідно з даними всеукраїнського опитування громадської думки, який проводив КМІС, у рейтингу потенційних прем’єр-міністрів чинний очільник Кабміну набрав найбільшу кількість прихильників – 15,3%.

Такий високий рейтинг Прем’єра передусім зумовлений позитивними змінами в країні. Тому за політичну силу Гройсмана можуть проголосувати помірковані виборці, які знають, що таке популізм і не підтримуватимуть тих, хто обіцяє вже завтра пенсію в тисячу євро. До них приєднаються й ті, хто розуміє, які зміни в країні вже відбулися і віддають належне «компетентності і стабільності прем'єра».

Експертне опитування оцінки роботи Кабміну, проведене «Агентством моделювання ситуацій», показало, що 85,2% з 30 опитаних експертів вважають – загальноекономічна ситуація в країні за три роки діяльності уряду Володимира Гройсмана суттєво покращилася. І не на папері – велику кількість необхідних інфраструктурних об’єктів можна побачити на власні очі.

ВІД ВІННИЦІ ДО КИЄВА

_MUS5535

Але все, що розпочато, треба продовжувати. Відповідальні не кидають справу на середині шляху. Проте для того, щоб Володимир Гройсман продовжив очолювати уряд після виборів, йому потрібна сильна коаліція однодумців. Також, для того, щоб його Кабмін залишався ефективним - він має спиратися на більшість у парламенті.

Володимир Борисович це добре усвідомлює:

«Добре знаю, що робити далі. Якщо український народ вирішить, що сформована нами команда буде гідна  представляти їхні інтереси та реалізовувати ті завдання, які люди перед нами ставлять, то я готовий очолити уряд».

Так було й раніше, коли він всій країні демонстрував успіхи на посаді очільника Вінниці. Гройсман досяг успіху як мер Вінниці, він двічі поспіль  обирався міським головою. І вже на свій другий термін майбутній прем’єр  йшов із головним закликом - забезпечити підтримку його команди в міській раді. Отримавши її, Володимиру Гройсману вдалося значно пришвидшити позитивні зміни у місті. Недарма за якістю й комфортом життя Вінниця вже декілька років посідає чільні місця у загальноукраїнських рейтингах. А зараз цей досвід змін поступово розповсюджується у масштабах держави…

А що у нас?

_MUS1848

Перспективи нової політичної сили на теренах області прокоментував відомий дніпровський аналітик, кандидат політичних наук Андрій Клячін:

"Зараз існує дуже великий на нові обличчя у владі, президентські перегони це яскраво продемонстрували. Але при цьому ще більше цінується вміння показати результат. Для цього потрібні досвід та важелі впливу – на кожному рівні вони свої, від села або ОТГ до держави.

Впевнений, що після того, як прем’єр офіційно оголосить, що йде на   парламентські вибори, приєднатися до нього забажає чимало професіоналів, які залишалися осторонь процесу. Варто очікувати, що серед них буде багато молоді, яка не сприймає сучасне українське політиканство, проте вже дозріло впливати на процеси реформ в Україні. Ті, хто не поїхали за кордон, не збирається цього робити у майбутньому, народили дітей і зацікавлені розбудовувати державу.

Тож, якщо на Дніпропетровщині Гройсман візьме до команди саме таких, то здатен показати гідний результат. І він може виявитися неабияким сюрпризом для представників «старої» місцевої еліти.

Ірина СОБКО